Antena 3 CNN Actualitate Justiție Alina Gorghiu susține înființarea unui nou tribunal pentru războiul din Ucraina: „Liderii ruşi trebuie aduși în faţa justiției"

Alina Gorghiu susține înființarea unui nou tribunal pentru războiul din Ucraina: „Liderii ruşi trebuie aduși în faţa justiției"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:19 05 Sep 2024 Modificat la 20:21 05 Sep 2024
Conferin?a informal? UE vilnius - facebook
Conferinţa informală a miniştrilor justiţiei din statele membre ale Consiliului Europei, desfăşurată în Vilnius. Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a participat, miercuri şi joi, la Conferinţa informală a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfăşurată în Vilnius, acolo unde a fost dezbătută tema "Europa. Pe calea către răspundere pentru crime internaţionale comise în Ucraina". În cadrul acestei conferințe au fost abordate principii şi norme generale comune pentru utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale, care să protejeze drepturile omului, democrația şi statul de drept. În acest context, într-o postare pe reţelele sociale, ministrul a subliniat că obiectivul Europei rămâne tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele din Ucraina, iar „liderii ruși trebuie aduși în fața justiției", care se poate face numai prin înființarea Tribunalului privind Crima de Agresiune.

„Cel mai important test pentru comunitatea internațională: înființarea rapidă a Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei. Azi, miniștrii justiției și alți oficiali din 46 de state au fost la Vilnius pentru Conferința informală a Consiliului Europei.

Obiectivul Europei rămâne tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele din Ucraina. Liderii ruși trebuie aduși în fața justiției. Asta se poate face doar prin înființarea Tribunalului privind Crima de Agresiune.

Am pledat pentru cea mai rapidă abordare: un acord între Consiliul Europei și Ucraina pentru înființarea acestui Tribunal. Probe sunt. Vara asta, 14 state au prezentat probe privind crima de agresiune în peste 2000 de dosare. Iar România a avut una dintre cele mai mari contribuții", a scris pe Facebook, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

UE vrea reguli clare, la nivel mondial, pentru folosirea responsabilă a IA

„Tot azi, la Vilnius, Comisia Europeană a semnat Convenția-Cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului și statul de drept. Inteligența artificială (IA) este și un instrument folosit în propagandă și atacuri hibride pentru a submina drepturile omului și statul de drept. Convenția vine cu reguli clare, la nivel mondial, pentru folosirea responsabilă a IA", a mai punctat ministrul Justiţiei. 

Temele discutate la Consiliului Europei - Vilnius, Lituania

Conferinţa a debutat cu semnarea de către Comisia Europeană a Convenţiei-Cadru A Consiliului Europei privind Inteligenţa Artificială, Drepturile Omului, Democraţia şi Statul De Drept, precizează sursa citată. "Prin aceasta, se stabilesc principii şi norme generale comune pentru utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale. Sunt luate în considerare sănătatea umană şi mediul, precum şi aspecte socioeconomice, cum ar fi ocuparea forţei de muncă şi munca. Convenţia urmăreşte să protejeze drepturile omului, democraţia şi statul de drept şi să promoveze sisteme de inteligenţă artificială de încredere", explică Ministerul Justiţiei.

"Este un pas necesar într-o lume dominată de propagandă şi atacuri hibride. Regulile utilizării inteligenţei artificiale trebuie definite în clar de comunitatea internaţională. Este singurul mod de a ne asigura că tehnologia este utilizată responsabil. Nu pentru a face rău. Nu pentru a submina drepturile omului", a declarat Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Oficialul român a avut, de asemenea, o intervenţie în cadrul sesiunii II a evenimentului "Tribunal specializat pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei şi rolul Consiliului Europei".

Alina Gorghiu a mai afirmat că Tribunalul trebuie să "străpungă" imunităţile personale ale şefului statului rus, ale şefului Guvernului şi ale ministrului afacerilor externe.

"România a fost gazda celei de-a zecea Reuniuni a Grupului Nucleu. Mă bucur că s-au realizat progrese privind detaliile tehnice pentru înfiinţarea Tribunalului. Este singurul mod de a restaura logica în Europa. Acţiunea rapidă transmite cel mai puternic mesaj. Un acord multilateral între toate statele poate dura ani de zile. Însă un acord bilateral între Consiliul Europei şi Ucraina e mai rapid. Mai mult, Consiliul Europei oferă mai multă legitimitate demersului nostru. Iniţiativa nu trebuie să rămână la nivelul unei abordări regionale. State din afara Europei trebuie implicate. Acest Tribunal trebuie să 'străpungă' imunităţile personale ale şefului statului rus, ale şefului Guvernului şi ale ministrului afacerilor externe. Procurorii trebuie să fie independenţi. Iar statele trebuie să fie prudente cu ideea introducerii proceselor in absentia. Riscul de erori procedurale este ridicat în cazul Tribunalelor specializate şi temporare", a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că, în acest moment, prezervarea probelor e o prioritate de top, vara aceasta, 14 state prezentând probe pentru crima de agresiune în peste 2.000 de dosare, România fiind una dintre cele mai mari contribuţii.

"Ce a făcut Federaţia Rusă este, în fond, o crimă împotriva păcii. Şi continuă să ameninţe pacea în multe alte state prin atacuri hibride. Înfiinţarea cât mai rapid cu putinţă a acestui Tribunal este un test pentru întreaga comunitate internaţională", a mai spus ministrul român al Justiţiei.

×
x close