Antena 3 CNN Actualitate Justiție Alcool la volan în 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Alcool la volan în 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:15 10 Ian 2023 Modificat la 11:15 11 Ian 2023
alcool volan 2023 pedeapsa functie alcoolemie
Alcool la volan în 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de îmbibație alcoolică depistat și, pentru faptul că fiecare caz în parte are particularitățile sale, am încercat să aflăm de la echipa de avocați din spatele avoalcool.ro care sunt sancțiunile în raport cu cât alcool a consumat fiecare șofer.

Așadar, dacă ai consumat o cantitate oricât de mică de alcool și apoi conduci un vehicul pe drumurile publice, ai încălcat legea și, în consecință, vei fi tras la răspundere.

Probabil ai auzit și faptul că nivelul de îmbibație alcoolică contează. Da, contează pentru că acesta face diferența dintre contravenție și infracțiune, putând fi avut în vedere și în cadrul procesului de aplicare a sancțiunii, în mod concret.

Dacă conduci cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de contravenție, iar dacă conduci cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de dosar penal, fapta constituind infracțiune.

Potrivit avocaților avoalcool.ro, dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice și fapta constituie contravenție, este important să cunoști faptul că nivelul îmbibației alcoolice îți poate aduce o amendă într-un cuantum mai mic sau mai mare, iar dacă fapta constituie infracțiune, în funcție de nivelul îmbibației alcoolice și de strategia de apărare a avocatului, poți obține o pedeapsă mai redusă sau chiar orientată către maximum.

Din ceea ce am observat, când au o problemă cu alcoolemia la volan, șoferii caută pe Google avocat alcool la volan sau pedeapsă alcool la volan.

Revenind la sancțiunea contravențională, conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie și, conform informațiilor oficiale, în anul 2023 valoarea acestuia nu va mai crește, fiind înghețată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Potrivit O.U.G. nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost înghețat la nivelul de 145 de lei.

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Astfel, în prezent, amenda este între 1.305 lei și 2.900 de lei. Dacă ai un nivel de îmbibație alcoolică foarte mic, legea îi permite agentului de poliție să individualizeze în mod concret sancțiunea, astfel încât îți poate acorda amendă în cuantumul minim ori chiar sancțiunea avertismentului. Însă, dacă nivelul îmbibației alcoolice este mai mare, agentul de poliție îți poate aplica amenda în cuantum maxim, apreciind în funcție de toate împrejurările cauzei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală).”.

În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice, alături de strategia avocatului tău ales, va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale, pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an, și pedeapsa cu închisoarea pe durata maximă, și anume 5 ani.

În toate aceste ipoteze, este important să apelezi la serviciile unui avocat pentru a-ți putea contura strategia de apărare, folosindu-se de nivelul îmbibației alcoolice depistat, astfel încât să obții cea mai favorabilă soluție. El se găsește pe tabloul avocaților, publicat anual de Uniunea Națională a Barourilor din România, ori pe Google, căutând avocat drept penal sau avocat alcool la volan, dacă vrei pe cineva specializat, precum și alte sintagme asemănătoare.

×
x close