Consiliul Superior al Magistraturii va face verificări pe marginea presiunilor exercitate de SRI în cazul magistraţilor de la Tribunalul Neamţ. Reacţia CSM vine după ce Asociaţia Magistraţilor din România a susţinut că SRI i-ar supune unor acte de intimidare pe judecătorii care au comunicat instituţiilor internaţionale situaţia în care se află justiţia românească.
Consiliul Superior al Magistraturii se declară îngrijorat de faptul că o simplă atenţionare a organismelor europene a determinat SRI să facă verificări la Tribunalul Neamţ, acţiune care depăşeşte atribuţiile instituţiei.
?Constat cu îngrijorare că demersurile magistraţilor de a fi recunoscuţi ca o putere în stat sunt interpretate de celelalte puteri ca aducând atingere statului. Este regretabil că, în ultimele zile, magistraţilor li se interzice să se adrese organelor judecătoreşti, pentru a-şi câştiga drepturile şi să sesizeze organismele internaţionale?, remarcă într-un comunicat judecătoarea Ana Lăbuş, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii.
Serviciul Român de Informaţii susţine însă că nu a dorit să intimideze judecătorii şi justiţia, ci doar a vrut să clarifice unele elemente semnalate de Asociaţia Magistraţilor din România.
?Ca urmare a mesajelor publice ale AMR referitoare la existenţa unor încercări de discreditare şi presiuni asupra justiţiei din România, Direcţia Judeţeană Neamţ a SRI a efectuat un demers oficial pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociaţie, care ar afecta starea de legalitate şi principiul separaţiei puterilor în stat? declară şefii SRI.
Disputa dintre SRI şi magistraţi a fost declanşată de acuzaţiile pe care Asociaţia Magistraţilor din România le-a adus Serviciului Român de Informaţii, legate de presiuni şi intimidare a judecătorilor care au reclamat instituţiilor internaţionale situaţia în care se află justiţia românească.
Magistraţii acuză că, în ultima perioadă, sunt ţinta unei campanii de denigrare.
Antena 3