Antena 3 CNN Actualitate Jurnalul Revoluţiei de la Timişoara: Armata nu a tras în revoluţionari

Jurnalul Revoluţiei de la Timişoara: Armata nu a tras în revoluţionari

Jurnalul Revoluţiei de la Timişoara: Armata nu a tras în revoluţionari
09 Iul 2008   •   23:38
Jurnalul Revoluţiei de la Timişoara a fost desecretizat. Iar informaţiile care au fost făcute publice arată, la 18 ani de la Revoluţie, că trupe de Securitate, Miliţia şi trupele USLA au încercat să înăbuşe manifestaţiile de la Timişoara. Mai mult, printre militari au fost inflitraţi şi oameni din securitate care au tras în manifestanţii de la Timişoara, iar regimul s-a folosit de aceştia pentru a face ca armata să pară vinovată pentru victimele din decembrie 1989. Jurnalul a fost desecretizat ca urmare a cererii avocaţilor generalilor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, acuzaţi de reprimarea timişorenilor.

Invitat la Sinteza Zilei, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a explicat că acest jurnal a fost întocmit după Revoluţie şi este un jurnal memorialistic, care prezintă teoria că armata nu a tras pentru că e cu noi. Potrivit documentului, cei care au tras au fost de fapt securişti sau alţi agenţi infiltraţi. ?Revoluţia în România a ţinut până pe 22 decembrie la ora 24.00 şi a fost una reală, în sensul că oamenii au ieşit în stradă. După 22 decembrie a fost o imensă manipulare. Apariţia acestui document este un alt mic episod din această manipulare?, este de părere Ciuvică.



De cealaltă parte, Ion Cristoiu susţine că desecretizarea Jurnalului Revoluţiei are legătură cu procesul privind mormintele foştilor dictatori. ?Avem o problemă: este al doilea document pe care armata este obligată să-l desecretizeze sau să se pronunţe. Se leagă şi de mormintele Ceauşeştilor. Dacă a fost desecretizat acum de armată şi la hotărârea Curţii Supreme de Justiţie, atunci noi avem o problemă cu acest stat de drept?, a conchis analistul.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close