Antena 3 CNN Actualitate Jurnaliști agresați de angajații de la Complexul Energetic Oltenia: ”Am fost bruscați, scoși afară din curtea instituției!”

Jurnaliști agresați de angajații de la Complexul Energetic Oltenia: ”Am fost bruscați, scoși afară din curtea instituției!”

Andreea Borboros, Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:42 19 Ian 2023 Modificat la 14:27 19 Ian 2023

Imaginile momentului de la locul tragediei cu 3 morți. Inspectorii ITM care fac control acolo sunt luați cu mașini curate, din ușa birourilor, în timp ce minerii au fost transportați cu camioanele morții. 

Jurnaliștii Antena 3 CNN au întrebat de ce a fost aleasă acestă variantă, și de ce pentru mineri nu s-a putut. Bineînțeles că nu au primit niciun răspuns, în schimb au avut parte de vorbe urâte și agresiune din partea angajaților Complexului.  

”Am fost bruscați, am fost scoși afară din curtea instituției, cu toate că directorul CEO a asistat la întreaga scenă, fără să spună nimănui nimic”, povestește reporterul Antena 3 CNN, Andreea Borboros.  

Șeful Inspecției Muncii a ajuns la cariera unde trei mineri au murit, iar alți 13 au fost răniți. Se fac cercetări la fața locului. Autoritățile încearcă să stabilească cu exactitate cauzele producerii tragediei. 

Citește și: Directorul CE Oltenia după moartea celor trei mineri: "Am demarat o anchetă. Și eu am rămas uimit”

Care ar fi fost cauza tragediei

Între timp continuă să apară noi informații despre dezastrul de la complexul energetic Oltenia. Antena 3 CNN a obținut informații despre posibilele cauze ale tragediei. Vorbim despre drumurile din carieră care sunt adevărate bombe cu ceas. Mai exact, acestea nu au fost amenajate după mutarea benzilor care transportă cărbune din lipsă de piatră. Șocant este și faptul că acest lucru era cunoscut de șefii exploatației miniere. 

Sub protecția anonimatului, minerii încep să povestească. Benzile transportoare au fost mutate pe actuala poziție încă din perioada octombrie-noiembrie. Atunci ar fi trebuit amenajate și noile drumuri de acces în carieră. Numai ca din lipsă de piatră sau mașini, șefii carierei au lăsat lucrurile așa și au riscat la maxim viața minerilor. 

Lucruri știute în interior, dar ținute ascunse de ochii oricărui curios. 

Mușamalizarea pare o obișnuință. Dovada, obținută Exclusiv de Antena 3, este chiar documentul semnat de Tiberiu Turtoi, noul șef al Carierei de la Jilt Sud, care a fost șeful schimbului 1, fix când s-a întâmplat tragedia. El nu a înregistrat incidentul soldat cu 3 morți și 13 răniți în raportul de serviciu făcut la închiderea timpului de lucru. 

Se conturează tot mai mult ideea că cei 3 mineri care au murit în accidentul de marți ar fi putut fi salvați dacă se anunța imediat accidentul. Evenimentul a fost anunțat la 112 cu o întârziere de aproape 40 de minute de la producere. 

Compania a fost amendata anterior, de ITM Gorj, în mai multe rânduri, cu amenzi substanțiale, pentru neregulile descoperite acolo. În 2018, chiar s-a dispus o măsură Complexului, că are obligația să asigure mijloace de transport omologate și autorizate. Ceea ce nu s-a întâmplat, minerii au continuat sa lucreze in condiții inumane. 

Premierul Ciucă așteaptă concluzii rapide în cazul tragediei de la Jilţ Sud, dar și măsuri concrete împotriva celor vinovați și măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru mineri.  

Directorul general, Daniel Burlan, a declarat ca nu va renunța la funcție, cu toate ca cei 3 șefi din cadrul Complexului Energetic Oltenia au fost demiși. 

×
x close