Antena 3 CNN Actualitate Juriul Cetăţenesc: Consultarea cetăţenilor după model american, la o singură primărie din România

Juriul Cetăţenesc: Consultarea cetăţenilor după model american, la o singură primărie din România

5 minute de citit Publicat la 14:38 02 Iul 2009 Modificat la 14:38 02 Iul 2009
Juriul Cetăţenesc: Consultarea cetăţenilor după model american, la o singură primărie din România
Membri ai juriului şi martori, ancoraţi într-un scenariu de film american: 15 cetăţeni devin juraţi şi audiază martori, care sunt interpretaţi de reprezentanţii municipalităţii şi a agenţiilor de turism şi care îşi prezintă punctele de vedere despre o temă importantă din oraşul din Mediaş. Aşa arată un Juriu Cetăţenesc, o nouă metodă de consultare a cetăţenilor, preluată după modelul din Statele Unite ale Americii (SUA) şi care a fost iniţiată luna trecută în municipiul Mediaş, în colaborare cu un ong. Antena3.ro vă prezintă în ce constă concret Juriul Cetăţenesc în cadrul Primăriei municipiului Mediaş, prima instituţie din România care a ales să folosească această metoda, pentru a consulta cetăţenii, dar şi care sunt recomandările acestui juriu pentru tema aleasă.

Cum poate fi pus cel mai bine în valoare centrul istoric din Mediaş: este problema pe care ?juraţii? au discutat-o la jumătatea lunii iunie, timp de trei zile, adică cetăţenii şi reprezentanţii municipalităţii, după sistemul american şi în urma cărora au pus la punct mai multe recomandări pentru amenajarea centrului istoric.

Juriul Cetăţenesc este o metodă de consultare a cetăţenilor, care este folosită în Marea Britanie, Germania şi SUA, iar Primăria municipiului Mediaş este prima instituţie din România care a ales să o folosească, pentru a-şi consulta locuitorii cu privire la o temă importantă pentru oraş. Municipiul a pus în practică sistemul ?juriului cetăţenesc? împreună cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), o organizaţie non-guvernamentală care sprijină ong-urile şi instituţiile publice să aplice metodele de participare publică, prin intermediul unui proiect depus de către Primăria Mediaş, referitor la organizarea unei astfel de întâlniri pe tema valorificării centrului instoric al oraşului.

Martori, juraţi şi un verdict, după sistemul din SUA

?Aceasta metodă inovatoare pentru România şi constă în faptul că 15 cetăţeni devin juraţi care audiază martori, iar scenariul este ca într-un film american. Astfel, martorii reprezintă părţile interesate şi sunt ?interpretaţi? de arhitecţi, istorici, reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi ai agenţiilor de turism, care vor prezenta punctelor lor de vedere despre amenajarea centrului istoric. Martorii au avut trei zile în care au audiat martorii, au văzut sau au citit o serie de materiale, adică au analizat probele, iar la final au dat un ?verdict?, adică au realizat un set de recomandări pentru Primărie şi Consiliul Local despre cum să fie amenajat centrul municipiului?, a declarat pentru Antena3.ro Sînziana Olteanu, director de programe la Centrul de Resurse pentru Participare Publică din Bucureşti.




Procesul poate să dureze între două şi patru zile, în funcţie de complexitatea problemei şi de numărul de martori audiaţi, iar recomandările juraţilor vor sta la baza planurilor viitoare de amenajare a centrului istoric al municipiului Mediaş.

Juriul Cetăţenesc care a dezbătut tema ?Cum putem pune cel mai bine în valoare centrul istoric al municipiului Mediaş?, a ajuns la mai multe concluzii în urma audierii martorilor în ceea ce priveşte centrul oraşului, adică Piaţa Ferdinand I.

Astfel, cetăţenii îşi doresc un loc care să găzduiască activităţi şi evenimente culturale, sportive, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, un spaţiu de recreere, informare şi relaxare pentru localnici şi pentru turişti, dar şi un loc care să evoce valorile Mediaşului şi din care să pornească povestea oraşului şi dezvoltarea economică a lui.

Juriul vrea dale de lemn prietenoase cu tocurile doamnelor şi cu carucioarele de copii

Juriul Cetăţenesc a decis de asemenea ca orice intervenţie asupra centrului istoric să respecte mai multe principii, printre care readucerea centrului istoric la forma originală medievală prin păstrarea elementelor cu aspect medieval, a materialelor specifice de constructie a clădirilor, inclusiv restaurarea formelor şi culorilor initiale. De asemenea, juriul vrea să în considerare educaţia tuturor generaţiilor cu privirea la tradiţiile şi spaţiile istorice, dar şi implicarea activă a cetăţenilor în procesul de reamenajare şi utilizare a centrului istoric, prin consultarea lor de către autorităţi, precum şi prin iniţiativa proprie a locuitorilor.

De asemenea, orice lucrare în piaţă ar trebui să înceapă doar după ce s-a făcut un studiu asupra tunelurilor din Mediaş, pentru a nu strica cu săpături noile lucrurile făcute.

Printre activităţile care ar putea avea loc în Piaţa Ferdinand I, Juriul a propus spectacolele periodice, cum ar fi fanfara, concertele simfonice şi de de muzică uşoară, teatrul de papuşi şi de copii, apoi târgurile mobile, care să menţină ideea de piaţă, expoziţiile, cinematografele în aer liber, clovni, mimi, comerţul artizanal permanent, terasele, dar şi organizarea de trasee turistice şi implicarea tinerilor în activităţi culturale.

Pentru ca toate aceste ativităţi să fie posibile, Juriul Cetăţenesc Mediaş a mai propus eliminarea maşinilor din centru, reamenajarea spaţiului verde, menţinerea apei în piaţă, pentru că este un punct de atracţie pentru copii, amenajarea unei tribune multifuncţionale mobile pentru activităţile culturale, dar şi refacerea centrului cu piatră cubică sau cu dale de lemn şi care să fie prietenoase cu tocurile doamnelor şi cărucioarele cu copii.

Juriul mai are în vedere cablarea, pentru care recomandă să se facă în continuare prin subteran în toată zona centrului istoric, pentru a nu strica atmosfera cu stâlpi de beton încărcaţi de fire, apoi înfiinţarea unui punct turistic de informare, care să ofere detalii referitoare la locurile de vizitat din Mediaş şi împrejurimi, dar şi instalarea panourilor de informare pentru turişti în imediata apropiere a centrului.

Juriul mai recomandă ca panourile de afişaj publicitar din zona centrală să fie scoase, iar problema accesului la obiectivele turistice care nu reprezintă domeniu public să se rezolve.

?Este o problemă importantă, pentru că nu poţi dezvolta turismul într-un oraş care nu este cunoscut nici măcar de locuitorii săi. Orice demers făcut va lua în considerare că unele obiective, chiar dacă sunt parte din patrimoniul cultural naţional, reprezintă proprietate privată?, adaugă Sînziana Olteanu de la CeRe, pentru Antena3.ro.
Centrul de Resurse pentru Participare Publică este un ong care sprijină alte organizaţii neguvernamentale, astfel încât acestea să mobilizeze cetăţenii să promoveze interesele comunităţii şi să se implice în elaborarea şi implementarea politicilor publice, precum să şi monitorizeze activitatea instituţiilor statului. CeRe susţine şi instituţiile publice, pe care le asistă pentru a fi transparente şi deschise la iniţiativele de participare ale organizaţiilor neguvernamentale şi ale cetăţenilor, pentru a consulta societatea civilă şi comunitatea în elaborarea, implementarea şi monitorizarea politicilor publice, dar şi pentru a fi responsabile pentru activitatea lor în faţa cetăţenilor şi a grupărilor acestora.

Foto text: CeRe

Paula Safta, Antena3.ro


×
x close