Starea de sănătate a românilor îi plasează pe ultimele locuri din Europa la mai toate categoriile investigate. La riscurile la care se supun aceştia se adaugă faptul că circa 50% dintre adulţii din România suferă de sensibilitate dentară, afecţiune care netratată poate duce la pierderea dinţilor.
Potrivit doctorilor, Hiperestezia dentinară ete o problemă gravă, dar subdiagnosticată şi foarte puţin conştientizată. Sensibilitatea dentară se ?traduce? printr-o durere scurtă şi ascuţită a dinţilor, în urma expunerii dentinei ? substanţa din care este formată pulpa dintelui - la anumiţi stimuli: termici (rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere) sau chimici, scrie Gândul.
Stomatologii atenţionează că, în cazul în care nu se intervine pentru tratarea sensibilităţii dentare, în afara durerilor ascuţite, în timp există pericolul apariţiei unor boli mai grave, precum parodontita, afecţiune care duce la pierderea dinţilor. ?Pacienţii ignoră la început senzaţia de Ťcurent electricť, care apare în urma ingerării unor alimente reci, dulci sau acre. Foarte mulţi nu ştiu că sensibilitatea dentară se agravează, ducând la pierderea vitalităţii dinţilor?, arăta medicul stomatolog Elena Marcu.
Există o serie de cauze şi factori de risc care determină sensibilitatea dinţilor, precum caria dentară simplă şi cea profundă, tartrul, fractura şi abraziunile dentare, lucrările vechi ale dinţilor, pierderea smalţului dentar, periajul incorect.
Potrivit studiilor întreprinse, în Europa Centrală şi de Est, 40% din populaţie suferă de problema dinţilor sensibili. Medicii de specialitate recomandă persoanelor cu sensibilitate dentară să se adreseze stomatologului şi să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi.
Antena3.ro