Conform liderului de sindicat de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu, citat de Mediafax, conducerea Petrom ar fi intenţionat să oprească temporar activitatea încă din luna decembrie la partea de producţie a amoniacului. Acesta a afirmat că decizia era legată de criza economică mondială şi preţul scăzut de vânzare al produselor de la combinat.
"Din cauza pieţei mondiale şi europene care este foarte proastă, Petrom îşi propusese să închidă temporar activitatea pe decembrie. De comun acord cu sindicatul, conducerea de la Doljchim şi cea a Petrom s-a decis ca partea de amoniac să funcţioneze până pe 10 ianuarie, lucru care s-a şi întâmplat", a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Băiaşu.
Acesta a precizat că, începând din 10 ianuarie, mai mult de jumătate din angajaţii combinatului chimic vor fi trimişi acasă până pe 15 februarie.
"Din 10 ianuarie, 609 angajaţi, dintre care 200 de se află în concediu de odihnă, vor rămâne acasă până pe 15 februarie, urmând să primească 75 la sută din salariu cu sporul de vechime şi sporul de Petrom, care împreună sunt de 26 la sută. După ce salariaţii îşi finalizează concediul de odihnă vor rămâne în continuare acasă după programul convenit. Din păcate nu pot fi redistribuiţi pe alte sectoare de lucru ale combinatului", a mai spus liderul de sindicat de la Doljchim.
Potrivit lui Băiaşu urmează a avea loc o nouă întâlnire cu conducerea de la Doljchim şi cea de la Petrom pentru a stabili programul după 15 februarie.
Liderul de sindicat de la Doljchim Craiova susţine că întreprinderea nu face parte din strategia pe termen lung a Petrom.
"Din păcate, noi, cei de la Doljchim, nu facem parte din strategia pe termen lung a celor de la Petrom. Au încercat să ne scoată la vânzare. Până acum s-au alocat fonduri pentru partea de mediu, dar nimic în partea de tehnologie. Acest lucru spune foarte multe", a mai spus Gheorghe Băiaşu.
La combinatul chimic Doljchim lucrează 1.130 de persoane. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat că Petrom va închide luni combinatul chimic Doljchim, care va determina o economie importantă în consumul de gaze.
"Din raţiuni economice se închide combinatul. A fost decizia Petrom. Închiderea combinatului va asigura o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi", a precizat ministrul Economiei.