Antena 3 CNN Actualitate Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din țară, de peste 10 lei/mc. "Sistemele noastre pompează apa de cinci ore, altele doar o dată"

Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din țară, de peste 10 lei/mc. "Sistemele noastre pompează apa de cinci ore, altele doar o dată"

G.M.
2 minute de citit Publicat la 12:27 08 Ian 2025 Modificat la 12:27 08 Ian 2025
apa la robinet
Cea mai scumpă apă potabilă din țară este la Buzău. FOTO: Getty Images

Cea mai scumpă apă potabilă din țară este la Buzău, reprezentanții companiei explicând că s-a ajuns la un tarif de peste 10 lei/mc din cauza inflației, a investițiilor făcute, dar și a diferenței de funcțiune a sistemelor de pompare. La polul opus se află Timiș, unde e cel mai ieftin tarif la apa potabilă. 

Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică, la începutul anului, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită, respectiv 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, pe următoarele poziţii situându-se companiile de profil din Bacău, Brăila, Prahova şi Vaslui.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), la data de 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi preţurile pentru serviciile de canalizare-epurare. Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău practică, în luna ianuarie, cel mai mare tarif pentru apa potabilă.

"Compania de Apă Buzău are un preţ la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare - epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Data intrării în vigoare a preţului/ tarifului aprobat este 1 ianuarie 2025", arată ANRSC.

Începând cu data de 1 ianuarie, compania regională din Bacău are un tarif pentru apa potabilă de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA, iar societăţile din Brăila, Prahova şi Vaslui au stabilit preţul de 9,66 lei.

Pentru perioada 2020-2025, Compania de Apă Buzău a aplicat o strategie tarifară generată de o cofinanţare pentru desfăşurarea unor investiţii realizate din fonduri europene care se reflectă în preţul serviciilor prestate. Creşterea preţurilor este explicată şi prin inflaţie.

"Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70%, 30% este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară", a declarat luni, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.

La polul opus, Aquatorontal SRL din Timiş practică cel mai ieftin tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA, fiind urmată de operatori din Orăştie, Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc.

"Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele spre exemplu pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet, în alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri samd. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia", a mai precizat Dragomir Văsii.

În luna ianuarie 2024, Compania de Apă Buzău practica cel mai scump tarif pentru apa potabilă, 9,30 lei/mc, exclusiv TVA. 

×
x close