Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Educaţiei, despre reînceperea şcolilor: 17 judeţe sunt în scenariul verde, 24 în galben. Care este judeţul "roşu"

Ministrul Educaţiei, despre reînceperea şcolilor: 17 judeţe sunt în scenariul verde, 24 în galben. Care este judeţul "roşu"

Sorin Cîmpeanu a oferit la Antena 3 detalii despre redeschiderea şcolilor. Acesta spune că există oricând riscul ca şcolile să fie închise la loc, dacă situaţia pandemică o impune, dar că în acest moment veştile experţilor în sănătate sunt bune. Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre cum sunt repartizate judeţele în cele trei scenarii, roşu, galben, verde.

Ministrul Educaţiei, despre reînceperea şcolilor: 17 judeţe sunt în scenariul verde, 24 în galben. Care este judeţul "roşu"
de Claudia Popovici    |    02 Feb 2021   •   19:41

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat la Antena 3 că există posibilitatea ca şcolile să fie închise la loc, dacă riscul epidemiologic va creşte. "Nu va exista vreo ezitare în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să-l facem. Însă experţii pe sănătate spun că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări imediate în această perspectivă. Astăzi, în România o singură localitate mai este în carantină, comuna Havârna din judeţul Botoşani", a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a spus că la această oră un singur judeţ este în scenariul roşu, Timiş, iar aici vor merge la şcoală doar preşcolarii şi elevii claselor I-IV, toţi ceilalţi urmând să continue şcoala on-line de acasă. Alte 17 judeţe sunt în scenariul verde, iar 24 sunt în zona galbenă, a mai spus ministrul Educaţiei.

"Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile", a explicat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Ministrul Educaţiei a explicat şi că dacă va exista un val 3 al pandemiei, acesta se va vedea în timp, în decurs de o lună, iar decizia închiderii şcolilor nu se va lua de pe o zi pe alta.

Sorin Cîmpeanu a explicat şi raţionamentul pentru care în scenariul galben, vor merge la şcoală doar elevii din clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a. "Din cauza aglomerării, sunt şi criterii specifice eduaţiei. Cei mici - avem deja generaţii, 168.000 de elevi care au învăţat mai puţin prima jumătate a alfabetului. Nu cred că-şi doreşte cineva să înveţe toţi on-line şi să scrie şi cea de-a doua parte alfabetului. Au prioritate pentru că acolo se derulează cel mai greu procesul de învăţământ. Epidemilogii spun că cei mici transmit cel mai greu acest virus.

Au prioritate şi cei din clasele terminale pentru că vor susţine examenele naţionale. În măsura în care situaţia o va permite, ne dorim să fie deschise şcolile în integralitatea lor. Un alt motiv a fost acela al nevoii de derulare a acţiunilor de recuperare, acele celebre ore remediale, care necesită prezenţa fizică", a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Cât despre universităţi, decizia reluării cursurilor cu prezenţă fizică revine fiecări instituţii în parte, a mai spus ministrul Educaţiei.

 

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close