Potrivit aceloraşi surse, procedurile de revocare au fost demarate de Judecătoria Brăila şi Tribunalul Comercial Mureş din cauza lipsei de reacţie a membrilor CSM aleşi din partea tribunalelor şi judecătoriilor la starea actuală a justiţiei, mai exact la criza financiară şi atacurile politice.
Magistraţii Tribunalului Comercial Mureş invocă trei motive pentru propunerea de revocare a judecătoarelor Bejinaru şi Lăbuş. Anume ?lipsa totală de comunicare în raporturile cu judecătorii de la nivelul acestei instanţe?, lipsa de transparenţă în ce priveşte activitatea lor în CSM şi ?pasivitatea manifestată faţă de situaţia creată datorită subfinanţării sistemului judiciar în urma aprobării bugetului de stat pentru 2009, prin lipsa oricărei poziţii individuale sau în cadrul CSM, ca organism colectiv de decizie?, scrie şi Cotidianul.
Procedural, au fost chemate să se întrunească adunările judecătorilor care să decidă revocarea, iar apoi hotărârea trebuie să fie trimisă la CSM, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Parlamentul. Tribunalele din toată ţara au primit miercuri înştiinţarea de la colegii lor. Este nevoie de voturile a jumătate plus unu dintre judecători pentru a cere revocarea membrilor CSM.
Sursele din magistratură au mai declarat, pentru NewsIn, că şi judecătorii care au trimis în CSM membrii din partea Curţilor de Apel vor declanşa procedura de revocare a acestora. Ar fi vorba de Dan Lupaşcu şi Costel Drăguţ.
Problema revocării membrilor CSM a apărut în condiţiile în care, pe 4 mai, este aşteptată o misiune de monitorizare a Comisiei Europene la Bucureşti, iar obiectivul privind activitatea CSM va fi luat în discuţie la această primă vizită de monitorizare din cele trei care vor avea loc până în vară.
Antena3.ro