Antena 3 CNN Actualitate Judecătoarea Iulia Motoc: Parlamentul trebuia dizolvat

Judecătoarea Iulia Motoc: Parlamentul trebuia dizolvat

1 minut de citit Publicat la 13:09 07 Sep 2012 Modificat la 13:09 07 Sep 2012
Judecătoarea Iulia Motoc: Parlamentul trebuia dizolvat
Foto: Agerpres
Judecătoarea Iulia Motoc consideră că Parlamentul trebuia dizolvat după insuccesul de la referendum, potrivit unui intreviu acordat pentru Adevărul.ro. Iulia Motoc este împotriva limitării atribuţiilor Curţii Constituţionale şi critică aspru atacurile la adresa judecătorilor CCR din perioada crizei politice.
 
Într-un interviu pentru Adevărul.ro, Iulia Motoc spune că CCR a ieşit cu fruntea sus din recenta criză politică.

"Din punct de vedere instituţional, Curtea în ultimă instanţă a rezistat, după multe tentative de amânări şi presiuni politice. Şi acesta este lucrul poate cel mai important: o instituţie care a reuşit să supravieţuiască. Deşi, vă amintiţi foarte bine, se anunţase pe 2 iulie că vom fi revocaţi. Şi probabil că, dacă nu sesizam organismele internaţionale, aşa s-ar fi întâmplat"

Iulia Motoc nu vede cu ochi buni limitarea competenţelor Curţii Constituţionale şi cu atât mai mult faptul că situaţia din România a ajuns subiect de discuţie peste graniţe.

"Ce este mai grav şi ce au sesizat instanţele internaţionale sunt atacurile individuale la adresa judecătorilor. Acestea sunt extrem de grave, aşa cum a reţinut şi Comisia Europeană. (...) Este foarte simplu: în momentul în care s-a stabilit un prag, faimosul cvorum, care exista în lege, nu se poate considera că acest referendum este valabil. Este o chestiune logică. A demite un preşedinte este un act care trebuie să exprime o opinie populară majoritară".

Potrivit Iuliei Motoc, cei care au iniţiat suspendarea ar trebui  sancţionaţi având în vedere că eferendumul a fost invalidat.

"Am făcut parte din comisia prezidenţială de analiză a Constituţiei şi noi spunem foarte clar în acel raport că, în momentul în care se ajunge la invalidarea suspendării, ar trebui ca, la rândul lui, Parlamentul, care se vede infirmat, să fie dizolvat. Este absurd ca o majoritate parlamentară, în orice moment, să poată decide suspendarea preşedintelui, în ciuda avizului Curţii, care nu a constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei. Acest lucru conduce practic la o imposibilitate a coabitării."

Iulia Motoc mai spune că, având în vedere tensiunile acumulate între Traian Băsescunu şi actuala putere, coabitarea nu poate avea loc.

×
x close