Antena 3 CNN Actualitate "Judecata lui Ceauşescu s-a făcut în aceeaşi cheie în care regimul comunist îşi trimitea oponenţii la închisoare". Opiniile telespectatorilor Antena 3, la 25 de ani de la execuţia cuplului Ceauşescu

"Judecata lui Ceauşescu s-a făcut în aceeaşi cheie în care regimul comunist îşi trimitea oponenţii la închisoare". Opiniile telespectatorilor Antena 3, la 25 de ani de la execuţia cuplului Ceauşescu

ceau.jpg
Foto: Agerpres
29 Dec 2014   •   17:23

La 25 de ani dupa execuţia lui Ceauşescu, Antena 3 vă propune, pe 30 decembrie, rejudecarea procesului dictatorului. Un demers necesar în special pentru tineri, pentru ca ei să afle ce s-a întâmplat în perioada în care România a fost condusă de Nicolae Ceauşescu.

În ediţia specială moderată de Dana Grecu, marţi, 30 decembrie, vor exista judecători, avocaţi, martori si o curte de juraţi compusă chiar din telespectatorii Antenei 3.

Vă invităm să ne scrieţi  pe adresa de email [email protected] care sunt, în opinia dumneavoastra, acuzatiile pentru care ar fi trebuit judecat Nicolae Ceausescu şi ce condamnare ar fi meritat. Vă rugam şi să justificati raspunsul dumneavoastra. Cele mai interesante raspunsuri vor fi prezentate in aceste zile in programele noastre. 

"Pentru  judecarea lui Ceauşescu se ştie că nu noi l-am judecat şi condamnat la moarte ci alţii. Au fost călăi, noi doar am acceptat, cred că şi el,  Ceauşescu, ar fi trebuit să nu facă atâtea constrângeri: întuneric, frig şi foame. Da, sunt de  acord cu rejudecarea procesului, dar să se faca de către noi, cetăţenii acestei ţări, deoarece au fost şi bune şi rele... judecata să se facă şi cu mintea şi cu sufletul..." (Ecaterina Bonef)

"Nicolae Ceaşescu a fost cel care a ordonat ca în judeţul Constanta, cel puţin în anii 1987, 1988 şi 1989, să fie infectaţi intenţionat cu HIV bebeluşi, pentru a se vedea ce se întamplă cu persoanele infectate cu acest virus. Armata a precizat că fostul dictator s-a făcut vinovat de genocid şi înaltă trădare, dar nu a precizat exact subiectul genocidului sau al înaltei trădări, însă a lăsat de înţeles că ar fi fost vorba doar de crimele în masă împotriva opozanţilor politici anticomunişti şi împotriva propriului popor prin infometare, înfrigurare şi deprivare de îngrijire medicală adecvată. Aceasta a fost picătura ce a umplut paharul. Şi acesta este genocidul şi înalta tradare pentru care Armata Româna l-a condamnat pe fostul dictator." (John Kennerson)

"Judecata lui Ceausescu s-a făcut tot în aceeaşi cheie în care regimul comunist îşi trimitea oponenţii dizidenţi la închisoare sau în centrele de reeducare. Iată de ce, eu, din două motive nu pot fi de acord cu acel simulacru de proces:
1. Procesul a urmărit doar lichidarea fizică a lui Ceauşescu, nicidecum aflarea adevărului şi atingerea ideii de justiţie dreaptă şi echitabilă
2. Judecarea lui Ceauşescu ar fi trebuit să declanşeze un adevărat Nurnberg românesc, cu un rechizitoriu împotriva aparatului represiv şi decizional din perioada comunistă."
(Ionel Trandafir)

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close