Pentru boxul feminin, purtarea căştii în ring la Jocurile Olimpice rămâne în continuare obligatorie.
AIBA autorizase renunţarea la cască în întrecerile desfăşurate sub egida sa încă de acum trei ani, însă pentru ca această regulă să fie valabilă şi la Olimpiadă era nevoie de aprobarea executivului CIO.
Comitetul Internaţional Olimpic a precizat că AIBA i-a prezentat rezultatele cercetărilor medicale care demonstrează că fără cască se înregistrează mai multe comoţii cerebrale decât în absenţa acesteia.
'AIBA ne-a furnizat date medicale şi tehnice care arată că numărul de comoţii cerebrale este mai scăzut fără cască. Ei au făcut multe cercetării în ultimii trei ani. Regula va fi pusă în aplicare la JO de la Rio', a precizat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.
Boxerii au început să poarte cască în ring începând cu Jocurile Olimpice din 1984, desfăşurate la Los Angeles. La Campionatele Mondiale din 2013, pugiliştii s-au putut înfrunta fără protecţie la cap, aşa cum s-a întâmplat apoi şi la Jocurile Commonwealth-ului din 2014.
Comitetul Internaţional Olimpic a precizat, totodată, că o altă propunere a conducerii AIBA - aceea de a permite participarea boxerilor profesionişti la Jocurile Olimpice -, nu a făcut obiectul discuţiilor de marţi.
Preşedintele AIBA a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează să modifice structura calificărilor pentru a permite boxerilor profesionişti să lupte pentru aur la turneul olimpic de la Rio. El a programat o reuniune extraordinară a AIBA, în luna mai, pentru a vota această propunere, care a scindat lumea boxului.
Mauricio Sulaiman, conducătorul World Boxing Council (WBC), una dintre cele mai puternice organizaţii din boxul profesionist, a criticat dur această propunere, afirmând că AIBA 'nu are nicio idee despre ceea ce reprezintă boxul' şi a lansat un avertisment în legătură cu 'pericolul confruntărilor' dintre experimentaţii pugilişti profesionişti şi cei amatori, în cadrul în care propunerea va fi validată.