Brazi împodobiţi, luminiţe, ghirlande strălucitoare şi colorate. Holul lung şi friguros, de pereţii căruia atârnă atmosfera de sărbătoare, seamănă cu Bulevardul Magheru, în varianta de penitenciar. Pe secţie e linişte, uşile sunt zăvorâte cu lacăte, mai auzi în surdină dintr-o celulă un colind de la televizor sau câteva voci care murmură după gratiile ferecate cu uşi de metal. Aşa arată sărbătorile care s-au instalat în penitenciarele de lângă Capitală, Rahova şi Jilava. Crăciunul şi Revelionul au dăruit deţinuţilor meniuri speciale de sărbători, pachete suplimentare de la familii, dar şi brazi pe care îi pot primi la vizite. Antena3.ro vă prezintă un reportaj despre cum petrec deţinuţii sărbătorile în cele două penitenciare de lângă Bucureşti şi cu ce vine Anul Nou la aceştia.
Nu numai meniurile de la restaurante cuprind preparate speciale de sărbători, ci şi cele din penitenciare, care au un plus de calorii faţă de meniurile de bază din timpul anului.
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova sunt încarceraţi aproape 1500 de deţinuţi, pentru tâlhărie, furt, trafic de droguri, omoruri, violuri, dintre care 24 sunt minori şi aproape 20 sunt adulţi, care se află în arest preventiv, restul fiind condamnaţi definitiv.
?Penitenciarul le-a pregătit o masă specială de Anul Nou, care va fi servită în celula fiecărui deţinut. Astfel, ei vor avea la micul dejun ouă, brânză şi ceai, la masa de prânz ciorbă de perişoare, friptură de porc sau de vită, dacă este pentru deţinuţii musulmani?, spune pentru Antena3.ro Mihai Mitrănescu, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova.
Deţinuţii vor avea la masa de prânz şi desert, adică jumătate de cozonac pe cap de deţinut, iar la cină meniul cuprinde cartofi natur cu friptură.
Si în cazul Penitenciarului Bucureşti-Jilava meniurile de sărbători sunt concepute în atmosfera cu globuri şi luminiţe.
In Penitenciar sunt închişi 1400 de deţinuţi, dintre care peste 500 se află în arest preventiv şi sunt acuzaţi de omor, conducere fără permis, fals privind identitatea sau trafic de fiinţe umane.
Astfel, la micul dejun, deţinuţii vor primi ouă, biscuiţi, brânză, la prânz ciorbă de purceluş sau de perişoare pentru musulmani şi fasole cu cârnaţi, iar cina le aduce deţinuţilor spaghete cu sos şi cârnaţi.
Cu bradul la vizităTot de sărbători, pe lângă meniul de mâncăruri, deţinuţii pot primi, de la familie, câte un brad pe cameră, dar şi instalaţii electrice sau globuri. Si programul pentru pachete este la ofertă pentru sărbători: deţinuţii pot primi trei pachete suplimentare, de care deţinuţii pot beneficia gradat în timpul anului, cum ar fi pentru ziua de naştere a unuia dintre ei, iar dacă din cele trei suplimente mai rămâne ceva nefolosit, aceştia pot avea parte de ele de sărbători
?Pachetele nu pot conţine însă fructe sau alte alimente, pentru că au fost cazuri în care drogurile sau cartelele telefonice intrau în penitenciar ascunse chiar în mere sau în talpa de la adidaşi. Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru haine sau produsele electronice, care nu pot fi aduse de către persoanele care vizitează deţinuţii?, explică pentru Antena3.ro Mihai Mitrănescu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Rahova.
Mini-mall-ul din închisoarePentru deţinuţii care vor să-şi cumpere haine sau încălţări, dar şi un aparat de ascultat muzică sau un televizor, conducerile Penitenciarelor Rahova şi Jilava au făcut o licitaţie publică, în urma căreia comercianţii şi-au putut deschide puncte de lucru în închisori.
Astfel, la Penitenciarul Rahova, deţinuţii pot face cumpărărturi dintr-un spaţiu de 35 de metri pătraţi, de unde îşi pot face proviziile cu ţigări, mâncare, apă, sucuri, lame de bărbierit, chiar şi cu beţişoare parfumate. Deţinuţii pot cheltui săptămânal 270 de lei, pe care îi primesc de la familii sau prieteni prin mandat poştal, dar pe care nu îi folosesc cash la achiziţioanarea de produse, ci Penitenciarul le face o fişă individuală şi le scade din plafonul săptămânal ceea ce au cumpărat.
Firma funcţionează în regim de societate comercială care are ca obiect de activitate comerţul alimentar şi practică acelaşi adaos comercial ca în Bucureşti, unde mai are alte puncte de lucru, adică între 0 şi 30%. Mini-mall-ul din închisoare are două angajate şi un program de lucru între orele 8 dimineaţa şi 18.
Si în Penitenciarul Jilava, plafonul pentru cumpărături al deţinuţilor este de 270 de lei pe o săptămână. Aici ei îşi pot cumpăra atât produse alimentare, preparate sau semi-preparate, dar şi prăjituri, pot de asemenea să ceară torturi la comandă, dar şi produse electronice.
?Deţinuţii au voie să primească de la familie haine, într-o anumită cantitate, stabilită de lege, care este valabilă şi pentru lenjeria intimă, iar în cazul în care doresc televizoare, filtre de cafea sau mp3 playere pot face o cerere la conducerea Penitenciarului şi vor plăti separat de plafonul de 270 de lei produsele cerute?, explică Cristina Păduraru, purtător de cuvânt la Penitenciarul Jilava.
Paula Safta, Antena3.ro