Antena 3 CNN Actualitate Jilava, închisoarea câinilor: Animale înfometate, prinse cu capul în gard, alături de cadavre (FOTO)

Jilava, închisoarea câinilor: Animale înfometate, prinse cu capul în gard, alături de cadavre (FOTO)

5 minute de citit Publicat la 00:17 15 Apr 2009 Modificat la 00:17 15 Apr 2009
Jilava, închisoarea câinilor: Animale înfometate, prinse cu capul în gard, alături de cadavre (FOTO)
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // O hală mare şi dărăpănată, cu pereţi din beton şi tencuiala căzută, care susţin acoperişul din bucăţi diverse şi suprapuse de tablă scorojită, peste care ar fi trecut mai multe anotimpuri în aceeaşi zi. În jurul halei, o curte, unde zac mai mulţi câini, unii vii şi care abia se mai ţin pe patru labe, alţii morţi de o vreme bună şi lăsaţi în putrefacţie în mijlocul curţii. Sunt împrejmuiţi de câteva garduri subţiri, unele dintre ele desprinse, înconjuraţi de câteva cuşti, dar care nici cu un coteţ de păsări nu seamănă şi de găleţi, stinghii, vase şi ambalaje, care sunt aruncate în aşa-zis-ul culcuş al patrupedelor.

Astfel arată adăpostul pentru câinii vagabonzi "Zdreanţă", care aparţine de asociaţia cu acelaşi nume şi care există în comuna Jilava de două ierni. Condiţiile improprii în care trăiesc cei aproape 200 de câini din adăpost îi afectează nu numai pe ei, pentru că din lipsa hranei, animalele au ajuns să se omoare reciproc, dar şi pe locuitorii din zonă, care au firme pe terenurile vecine şi care trăiesc cu spaima de a nu fi muşcaţi de haita de câini care a scăpat din adăpost. De asemenea, mirosul din interiorul adăpostului, unde zac hoituri, zdruncină zona de sud a comunei Jilava. Antena3.ro vă prezintă imagini şocante de la adăpostul pentru câini de lângă Bucureşti şi declaraţiile persoanelor care lucrează în sediile unor firme de lângă adăpost, dar şi a reprezentanţilor Asociaţiei în cauză.



Aproape de ieşirea din comuna Jilava înspre Giurgiu, după ce intri în complexul Steaua Sudului, pe stânga şi pe dreapta vezi mai multe firme care îşi au sediile. În acea zonă, pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, cu un gard improvizat din beton şi zăbrele care stau să cadă, câţiva câini se perindă prin aşa-zisa curte, de fapt un ţarc. Sunt despărţiti unii de alţii de alte grilaje sensibile la vânt şi caută anemic hrană sau apă, printre stinghii, ambalaje, cutii şi găleţi de construcţii care populează un mic focar de infecţii al unui adăpost pentru câini. Nu are o titulatură afişată prin vreun panou, prin care să vezi cum se numeşte hala din câmp, nici cuşti sau garduri normale. Doar rămăşiţe ale câtorva câini, resturi de materiale de construcţii şi împletituri de gratii, puse una peste cealaltă, care să dea impresia de gard.



Oamenii din zonă spun pentru Antena3.ro că, deşi până acum venea des o doamnă de la asociaţie care avea grijă de câini şi îi hrănea, de aproape o săptămână nu a mai venit nimeni la ei.

"Cred că sunt înăuntru mai multe cadavre de câini care zac acolo. Aleea care ne desparte de adăpostul pentru câini este cale de acces pentru cei care lucrăm aici, dar şi pentru clienţii noştri. Noi avem şi depozitul lângă adăpost, dar pe partea cealaltă şi avem zeci de angajaţi. Vreo 30 de câini au scăpat din adăpost şi există mereu pericolul ca oamenii de aici să fie atacaţi, iar mirosul de mortăciune dinăuntrul halei este intens şi e un focar de infecţii", spune pentru Antena3.ro Sergina Voicu, unul dintre asociaţii unei firme din zonă.

Unul dintre căţei zace în curte, cu capul prins între gratii de câteva zile, după cum adaugă Voicu pentru Antena3.ro şi nimeni nu a venit să-l elibereze.





Tot în ţarc, un cadavru de câine, pe alocuri muşcat, stăpâneşte terenul, alături de o găleată de construcţii şi un cofraj de ouă, lăsate de izbelişte în curtea adăpostului.




Un alt câine a scăpat din captivitate, s-a căţărat pe acoperişul din tablă al adăpostului şi bântuia în căutare de hrană.







Terenul pe care se află adăpostul asociaţiei "Zdreanţă" are 200 de metri pătraţi şi a fost închiriat în urmă cu două ierni. Bujor Neculai, proprietarul terenului, explică pentru Antena3.ro că deşi a stabilit de comun acord preţul chiriei cu asociaţia, adică suma de 3.000 de lei pe lună, nu a încasat niciun ban până acum.

"Chiria nu mi-au plătit-o, curentul nici atât, iar de mâncare la câini tot eu le dau din când în când, le fac chiar şi curăţenie. Dar de o săptămână nu a mai venit nimeni să vadă ce fac animalele", spune Neculai pentru Antena3.ro.

Adrian Mladin, primarul comunei Jilava a declarat pentru Antena3.ro că "acel adăpost este ilegal, nu are aprobare şi noi nu mai ştim cum să scăpăm de el?.



În acelaşi timp, Elena Lazăr, preşedintele Asociaţiei "Zdreanţă", spune pentru Antena3.ro că Mladin i-a oferit chiar o propunere de mutare pe un alt teren şi că acesta îi va rezolva problema până la venirea sărbătorilor de Paşte. Ea motivează apoi condiţiile în care trăiesc cei aproape 200 de câini din adăpost şi pune problema pe seama conflictului dintre proprietar şi primar.

"Nu am luat aprobarea de la primar, pentru că încă nu ştiu unde mutăm adăpostul, din cauza unui proces dintre proprietarul terenului unde se află adăpostul şi primarul comunei Jilava. Adrian Mladin mi-a promis că până la Paşti îmi va rezolva un alt teren, unde voi putea să mut câinii", explică Lazăr pentru Antena3.ro.



Deşi localnicii spun că animele nu sunt îngrijite de o săptămână, ba chiar că în hală ar exista cadavre de câini, Elena Lazăr susţine că are oameni din comuna Jilava care au grijă zilnic de câini şi că a închiriat chiar şi o cameră în adăpost, unde vor locui două femei care se vor ocupa de animale.

"Ultima oară am fost la adăpost luni şi am văzut trei puiuţi de câini morţi, dar am rugat îngrijitorii să-i îngroape. O parte dintre câini au evadat, pentru că femeile au lăsat cu o noapte în urmă poarta deschisă, din greşeală", mai spune Lazăr pentru Antena3.ro.



Preşedinta Asociaţiei "Zdreanţă" adaugă pentru Antena3.ro că mâncarea pentru câini o are de la o firmă specializată şi colaborează şi cu un medic veterinar, de la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti. "Am adus câinii de la acest adăpost din diferite locuri pe unde umblu, de acolo îi adun şi îi aduc aici, la Jilava. Aproape toţi sunt bolnavi, dar i-am adus dintr-un loc în care nu aveau nicio şansă, în acest adăpost", detaliază Lazăr pentru Antena3.ro.

Asociaţia "Zdreanţă" există de trei ani şi mai are câteva adăposturi pentru câinii fără stăpân în jurul Bucureştiului, de exemplu la Glina, unde sunt ţinuţi aproape 40 de câini, dar adăpostul din comuna Jilava rămâne singurul cu o capacitate mare, de aproape 200 de animale şi care aparţin de ong-ul care se ocupă cu protecţia animalelor, potrivit site-ul asociaţiei.

Dincolo de aceste justificări, faptele arată că zeci de câini trăiesc în condiţii mai mult decât mizerabile, într-o comună de la marginea Bucureştiului, în anul 2009, când România este de mult membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Câinii zac morţi sau flâmânzi într-o zonă care ar fi trebuit de mult să ridice semne de întrebare autorităţilor locale. Cei care muncesc aici sunt supuşi zilnic pericolului de a fi atacaţi de haita de patrupede flămânde. Iar câinilor, mărul discordiei în acest caz, nu le rămâne decât să supravieţuiască aplicând propria lege a junglei, sau să moară din lipsă de hrană, ori atacaţi de celelalte animale.

Antena3.ro

×
x close