Ofiţerul de Jandarmerie a fost identificat în urma raportelor colegilor săi, care s-au aflat în apropierea lui când Ionuţ Şandru, fiind deja căzut, a fost lovit de jandarm, rupându-i piciorul. De asemenea, ofiţerul a fost identificat în urma imaginilor filmate în timpul amplului protest.
Parchetul Curţii Militare de Apel a fost sesizat cu fapta ofiţerului, care s-ar putea încadra la purtare abuzivă (articolul 250 Codul penal).
Şi victima sa, Ionuţ Şandru, a înaintat o plângere la aceeaşi unitate de parchet, competentă să cerceteze ofiţerii.
Potrivit unei declaraţii de presă dată de sâmbătă de către colonelului Olaru, până când Parchetul nu va anunţa o eventuală punere în mişcare a acţiunii penale, ofiţerul de Jandarmerie rămâne în funcţie.
În urma unei eventuale puneri sub acuzare, ofiţerul va fi pus la dispoziţie, în sensul că i se va restricţiona accesul la orice misiune, i se va retrage muniţia şi legitimaţia şi va primi sarcini de la comandant, care nu implică acţiuni în afaţa unităţii de Jandarmerie, a precizat colonelul.
Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii, a mai spus colonelul Olaru, răspunzând unei întrebări a presei.
"Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.
Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop (care a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010).
Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii - la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane - au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.
Proteste au durat nouă zile, însă confruntări violente între manifestanţi şi jandarmi au avut loc în 14 şi 15 ianuarie, fiind distruse magazine, stâlpi de iluminat etc.