Mii de hectare de pădure dispar din România în fiecare an. În ultimii trei ani, copacii s-au tăiat masiv, iar paguba a ajuns la aproape 80 de milioane de euro.
Cu toate acestea, autorităţile au dat amenzi de doar 14 milioane de euro. Datele apar în ultimul raport al Curţii de Conturi care a fost trimis în Parlament.
Potrivit raportului Curţii de Conturi privind administrarea pădurilor de stat în perioada 2010-2013, ţara noastră a cam rămas fără păduri. Fondul forestier în România a ajuns la doar 27,33 % din suprafaţa ţării, în condiţiile în care media europeană este de 32%.
Din 1991 ne-am tot pierdut pădurile, pentru că au fost retrocedate, iar apoi tăiate. Peste trei milioane de hectare au dispărut de atunci şi până acum.
Cele mai mari tăieri ilegale s-au făcut până în anul 2005. În total, peste 20 de milioane de metri cubi de lemn.
Circa 35.000 de hectare au fost defrişate complet, iar aproape 100.000 au fost brăcuite, adică tăiate în proporţie de 70%.
Tăierile ilegale au continuat şi în ultimii ani, aproape două milioane de metri cubi. Sub pretextul că arborii sunt bolnavi, dar fără să existe justificări sub formă de documente, pădurile au fost defrişate.
Iar cele mai mari suprafeţe au rămas neregenarate. În plus, Romsilva nu a plantat în loc, iar 70% din ce s-a regenerat s-a regenerat natural. Deşi s-au făcut studii de fezabilitate pentru realizarea perdelelor forestiere pe bani grei, ele nu au fost transpuse în practică.
Doar anul trecut, în 2013, au fost restituite către diversi proprietari, peste 16.000 de hectare de pădure. Peste 500 de hectare sunt complet neadministrate, adică abandonate. Cele mai despădurite zone sunt Câmpia de vest şi Câmpia Bărăganului.
Între anii 2010 şi 2013, paguba tăierilor ilegale a ajuns la 355 de milioane de lei, dar s-au aplicat amenzi de doar 63 de milioane de lei.