Antena 3 CNN Actualitate Italieni, căutaţi şi amprentaţi rromi! Sunt preferaţi copiii

Italieni, căutaţi şi amprentaţi rromi! Sunt preferaţi copiii

7 minute de citit Publicat la 16:00 14 Iul 2008 Modificat la 16:00 14 Iul 2008
Italieni, căutaţi şi amprentaţi rromi! Sunt preferaţi copiii
De câteva luni, rromii din Italia beneficiază de o campanie de discreditare fără precedent. Cei mai mulţi dintre aceştia - aproximativ 50% - provin din ţări est-europene, în special din România. În tentativa de a diminua fenomenul infracţional şi criminalitatea, autorităţile de la Roma se străduiesc să adopte noi legi sau prevederi legale care, cel puţin deocamdată, nu sunt pe placul puterilor europene sau asociaţiilor pentru drepturile omului. Ministerul de Interne al Italiei a decis amprentarea cetăţenilor de etnie rromă din spaţiul peninsular, chiar dacă aceştia nu sunt urmăriţi pentru infracţiuni. Sunt incluşi şi minorii rromi, ceea ce a declanşat o adevărată dispută pe tema apărării drepturilor acestora. Potrivit ministrului de Interne italian Roberto Maroni, amprentarea ar trebui aplicată tocmai pentru a-i scoate pe rromi din ilegalitate şi pentru a-i proteja de abuzuri.

Potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European, decizia autorităţilor italiene reprezintă un act de discriminare pe criterii de rasă şi origine etnică. În text, se arată că demersul autorităţilor italiene este un act de discriminare între cetăţenii Uniunii Europene de origine rromă sau nomazi şi ceilalţi cetăţeni, cărora nu li se cere să se supună unor astfel de proceduri. În plus, Legislativul comunitar consideră drept inadmisibilă încălcarea drepturilor fundamentale ale copiilor, cu invocarea obiectivului protejării lor: ?Modalitatea optimă de apărare a drepturilor copiilor rromi o reprezintă garantarea accesului la învăţământ, locuinţă şi îngrijiri medicale şi asigurarea protecţiei acestora împotriva exploatării. În acelaşi timp, Parlamentul European îşi reiterează opinia potrivit căreia politicile care accentuează fenomenul de excluziune nu vor fi niciodată eficiente în combaterea criminalităţii şi la crearea unui climat de siguranţă.

Şi comisarul european pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, susţine că această campanie încalcă dispoziţiile comunitare, care interzic tratamentele diferenţiate în funcţie de originea etnică. Într-un raport, Comisia Europeană apreciază că, pe continent, milioane de rromi sunt victime ale discriminării continue.

În aceste condiţii, legislativul a cerut Comisiei europene să efectueze o evaluare atentă a măsurilor legislative şi executive adoptate de Guvernul Italiei, pentru a verifica dacă acestea sunt compatibile cu Tratatele Uniunii Europene şi dreptul comunitar. Ministrul Roberto Maroni a comentat ironic această decizie şi susţine în continuare că măsura autorităţilor de la Roma vizează doar sustragerea copiilor din ilegalitate şi combaterea celor care îi condamnă la cerşetorie şi sclavie: ?Parlamentul European manifestă un soi de milă faţă de copii şi minorităţi etnice pentru a ataca o acţiune a unui guvern european. Este pentru prima dată în istorie când guvernul italian abordează această problemă de degradare socială şi încearcă să o rezolve pe calea cea dreaptă?, a arătat Maroni.

?Suntem împotriva votului dat de Parlamentul European pe care nu ezităm să îl descriem ca fiind cea mai urâtă pagină din istoria Uniunii Europene?, a întărit Andrea Ronchi, ministrul italian pentru Afaceri Europene. Aşa că guvernul de la Roma va continua acţiunea. Totuşi, ministrul Apărării, Ignazio La Russa, are o propunere menită să închidă robinetul de critici: amprentarea tuturor locuitorilor ţării, tocmai pentru ca acuzaţiile de rasism să poată fi evitate...



EUROPARLAMENTARII PROTESTEAZĂ

120 de politicieni europeni, printre care liderii grupurilor socialist, comunist, liberal şi ecologist, au iniţiat un protest inedit menit să îi atragă atenţia premierului Silvio Berlusconi că politica sa faţă de rromi nu este corectă: şi-au trimis amprentele la Roma. Ei cer suspendarea procesului de amprentare cel puţin până la evaluarea măsurilor guvernului italian cu privire la rromi, evaluare promisă de Comisia Europeană. Alţi politicieni europeni au cerut ca Guvernul Italiei să fie adus în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor comunitari.

NICI LA EI NU EXISTĂ CONSENS

Pe fondul acestor polemici, unele oficialităţi de la Roma au luat în calcul renunţarea la amprentarea minorilor, chiar şi a adulţilor. De fapt, există mai mulţi politicieni italieni care dezaprobă măsura. Unul dintre ei este chiar fostul ministru italian al Solidarităţii Sociale, Paolo Ferrero, care spune că realizarea unui ?profil etnic al copiilor, fie ei italieni, cetăţeni stăini sau romi, este o propunere barbară şi inacceptabilă, nepotrivită pentru o ţară civilizată?.

La rândul său, deputatul Rosy Bindi - ministru al Familiei în fostul guvern - a spus că măsura ?ar trata fiecare copil rrom ca şi cum ar fi un infractor înrăit?. ?Oricât ar nega ministrul, ar fi vorba despre o contabilizare etnică şi ar fi de neacceptat?, a subliniat Bindi. Un lider al comunităţii de evrei din Italia, Amos Luzzarto, a declarat că prelevarea de amprente ar fi un alt semn al ?rasismului latent din cultura italiană? şi a reamintit că, pe când era copil, i s-a pus inscripţia de ?evreu în care nu se poate avea încredere?.

Şi Vincenzo Spadafora, directorul UNICEF din Italia, s-a declarat extrem de îngrijorat întrucât Guvernul va acţiona în mod discriminatoriu, ?dacă nu va amprenta toţi copiii din Italia?. ?Aş dori să-i propun, conform respectării dreptului la egalitate pentru toţi copiii, să listeze în acelaşi mod toţi copiii italieni. Copiii rromi nu sunt diferiţi de alţi copii.?

CONSILIUL EUROPEI, ÎNGRIJORAT

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat îngrijorat de decizia italienilor de a preleva amprente digitale numai de la ţiganii de origine română din taberele de nomazi. Propunerea ?provoacă analogii de ordin istoric, care sunt atît de evidente încât nu mai are rost să le precizăm?, a declarat Davis. Înalta oficialitate europeană îşi arată îngrijorarea legată de faptul că ?un membru eminent al Guvernului de la Roma a formulat o asemenea propunere?.

RECENSĂMÂNT ŞI AMPRENTARE

Recensământul a început însă, iar autorităţile şi-au luat şi măsuri de precauţie: din echipele speciale fac parte, pe lângă carabinieri, reprezentanţi ai Crucii Roşii şi ai organizaţiilor care militează pentru drepturile rromilor. Imigranţilor din tabere li se eliberează o legitimaţie prin care să aibă acces în tabere sau la serviciile sanitare. De asemenea, într-o fişă se precizează ce boli a avut fiecare imigrant sau dacă ia medicamente. Campania se derulează în numeroase oraşe, dar nu şi la Roma.

AMPRENTAREA SE APLICĂ ŞI LA CASE MAI MARI: Marea Britanie, SUA sau Japonia

Ce-i drept, în aceste state măsura se aplică diferit. Marea Britanie a fost luată prin surprindere de seria de atacuri teroriste din 2005, aşa că, în mod firesc, măsurile ce au urmat momentului pot fi calificate drept drastice. Printre acestea se numără amprentarea a milioane de copii britanici, cu vârste de peste 11 ani, campanie care a demarat în primăvara anului trecut şi care îşi propune ca toţi cetăţenii ţării să aibă în actele de identitate şi modelul amprentelor, ca element de identificare. Informaţiile, folosite iniţial în noile paşapoarte biometrice pentru copii, urmează să fie transferate automat în baza naţională a poliţiei, la împlinirea vârstei de 16 ani.

În urma criticilor presei, premierul Tony Blair a recunoscut că amprentele vor putea fi folosite şi ?împotriva? cetăţenilor, dacă aceştia vor comite acte reprobabile. ?Vom elimina multe greşeli judiciare, printr-o corectă identificare a infractorilor?, preciza Blair în urmă cu peste un an. Presa britanică a criticat atunci dur programul ?sinistru?, care limitează drepturile cetăţenilor şi măreşte presiunea ?statului poliţienesc?. Conform planurilor Registrului Britanic Naţional, până în anul 2009, toţi cetăţenii de peste 11 ani vor figura în bazele de date ale poliţiei, iar costurile acestei operaţiuni vor fi suportate de cetăţeni, prin taxele de eliberare a paşapoartelor. De asemenea, pentru vizitatori, o directivă emisă în 2007 prevedea ca toţi cetăţenii străini care intră pe teritoriu să fie amprentaţi.

În Japonia, pe de altă parte, vizitatorii sau cei care doresc să obţină permise de muncă, au obligaţia să furnizeze mai întâi amprente digitale şi o fotografie a feţei în cadrul procedurilor de control la trecerea frontierei. Formalităţile sunt rapide şi nu li se aplică rezidenţilor permanenţi speciali, celor care nu au împlinit 16 ani, celor care desfăşoară activităţi încadrate la statutul de rezidenţă ?diplomat? sau ?oficial?, sau invitaţi ai conducătorilor de instituţii administrative naţionale din Japonia, şi persoanelor desemnate de către Ministerul Justiţiei al Japoniei ca fiind asimilate categoriilor menţionate mai sus. După declaraţiile Ministerului Afacerilor Externe, procedurile mai stricte de acum sunt generate de apărarea în faţa unor eventuale atacuri teroriste.

Şi la intrarea în Statele Unite ale Americii se aplică proceduri similare ? a pătrunde pe teritoriu american după 11 septembrie 2001 a devenit o aventură, aşa că şi aici sunt prelevate amprentele.

DREPTURILE OMULUI

Între timp, organizaţiile umanitare denunţă din ce în ce mai multe acte de rasism şi ameninţări la adresa cetăţenilor de etnie rromă din peninsulă. Recent, un italian a ameninţat cu moartea un rrom de 20 de ani care cerşea lângă un supermarket. ?Vin în zece minute şi te împuşc?, a spus italianul, după ce l-a îndemnat pe tânăr ?să muncească sau să plece acasă?. ?Propaganda rasială care incită poporul italian să refuze integrarea romilor? se remarcă inclusiv pe internet, unde sunt postate glume macabre.



ULTIMA ORĂ: Frattini vrea bază europeană de date cu amprente şi ADN aparţinând copiilor rromi

Ministrul de externe italian, Franco Frattini, consideră necesară o bază de date la nivelul Uniunii Europene care să cuprindă amprentele digitale şi datele ADN ale copiilor rromi care trăiesc în taberele de nomazi. ?Prima modalitate de a proteja aceşti copii este să li dea o identitate şi un document (de identitate - n.red.), fără de care aceştia nu au dreptul la asistenţă sanitară şi la educaţie.? În plus, ?fără o identitate, aceşti copii nu pot fi sustraşi din mâinile pedofililor şi ale traficanţilor?, mai explică ministrul, care consideră necesară ?o bancă de date europeană cu numele, amprentele şi datele ADN ale tuturor acestor copii, pentru ca viaţa lor să devină mai sigură.? ?Dacă UE nu va adopta această soluţie a amprentelor, a ADN-ului, (...) Italia o va adopta oricum.?



Adresa de e-mail a Ministerului de Interne al Italiei, Departamentul pentru Drepturi Civile şi Imigraţie, este următoarea: [email protected]

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
TOP articole
x close