Scriitorul Mircea Platon explică în cartea "Deşcolarizarea României" care sunt problemele reale din educaţie, de ce am ajuns aici şi mai ales ce e de făcut.
Mircea Platon este doctor în istorie la Ohio State University din Statele Unite şi s-a ocupat mult în ultimii ani de studiul sistemelor educaţionale.
Am pierdut educaţia clasică, nu se mai pune accent pe cultura generală, lipsesc reperele, iar şcoala formează consumatori.
''S-a pierdut după 1990 din cauza neîncetatelor forme la care a fost supus învăţământul românesc, ale căror scopuri au fost redefinite. S-a trecut de la o şcoală menită la a cultiva elevii în spiritul naţional şi a construi o solidă cultură generală, către o şcoală menită de a scoate pe piaţă consumatori şi forţă de muncă pentru piaţa globală a muncii.
(...) Deşcolarizarea este un ideal şcolar apărut în cadrul stângii americane, în anii '60-'70 care pornea de la ideea că copiii, sistemele educaţionale tradiţionale sunt supuşi îndoctrinării anti-natural şi copiii trebuie să fie liberi să înveţe prin joc, să elimine predatul de tip clasic, să se elimine notele, să caute singuri
(...) Deşcolarizarea este acest proiect de destructurare a procesului de învăţământ de tip clasic care avea nişte obiective, care avea o ierarhie a obiectelor de cunoaştere şi care urmărea educarea unor elevi capabili ca adulţi să stea pe picioarele lor'', a spus Mircea Platon la rubrica Eroul Zilei de la Antena 3.