Antena 3 CNN Actualitate Istoria Iepuraşului care aduce cadouri

Istoria Iepuraşului care aduce cadouri

Istoria Iepuraşului care aduce cadouri
07 Apr 2007   •   16:54

La început a fost făcut doar din aluat şi zahăr şi oferit copiilor cuminţi. Acum este din ciocolată, pluş sau ceară şi a devenit în lumea întreagă eroul sărbătorilor de Paşte. Tradiţia Iepuraşului îşi are rădăcinile în Evul Mediu, acum mai bine de 500 de ani. Tradiţia iepuraşului de Paşte care aduce ouă roşii şi cadouri începe în Gemania, în anul 1500 şi are la bază un vechi simbol de pe vremea festivalurilor păgâne. El semnifică fertilitatea, primăvara. Copiii cuminţi primeau de la iepuraş dulciuri şi ouă colorate. Obiceiul a prins imediat în rândul celor care iubeau cadourile şi s-a răspândit peste tot în lume. În fiecare an, cei mici aşteaptă daruri de la iepuraş.

Aşa se face că Iepuraşul de Paşte a devenit un simbol. În România, există chiar şi legende despre el. Goţii, o veche populaţie de neam germanic, ajunşi şi pe teritoriul României de astăzi, jertfeau pe altarul zeiţei primăverii, Ostera, iepuri şi ouă de păsări. Ambele jertfe erau simbolul fertilităţii. Unele dintre vechile simboluri păgâne au fost preluate şi în practicile creştine.

Cu timpul, iepuraşul a devenit un personaj. Milioane de mascote din ciocolată invadează magazinele în preajma Paştelui. Iepuraşi din hârtie, din pluş sau sticlă colorată sunt oferiţi în dar sau aduşi în casă în zilele de sărbătoarea Învierii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close