Decizia Curții de Apel Galați este definitivă. Arhiepiscopul Tomisului pierduse în primă instanță la Tribunalul Constanța.
”ÎPS Teodosie a atacat în instanță Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru că nu are metodologia prevăzută de Legea 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic și de cercetare din învățământul superior, deci nu poate da curs solicitărilor cu privirea menținerea calității de titular după vârsta pensionării”, a declarat Dan Mihăescu, șeful biroului de presă al Universității Ovidius, potrivit G4Media.
Minuta ședinței de la Curtea de Apel Galați:
Solutia pe scurt: Respinge excepţia nulităţii cererii de recurs invocată de intimată. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 01.02.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotărâre 75/2022 01.02.2022
Universitatea a avut metodologia invocată de Teodosie, dar a fost abrogată, iar legea nu obligă instituția să o reintroducă.
ÎPS Teodosie, greu de pensionat. A mers în instanţă, ca să poată rămâne la catedră şi după 65 de ani
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopului Tomisului, nu vrea să se pensioneze, deşi a împlinit demult 65 de ani, şi a apelat la instanţele de judecată pentru a rămâne în continuare titular la Facultatea de Teologie.
Profesorul universitar Teodosie Petrescu a împlinit 65 de ani în 2020 şi a solicitat Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) prelungirea calităţii de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat, potrivit adevarul.ro.
Vara trecută, însă, ÎPS Teodosie nu s-a pensionat, ci a solicitat UOC să-i prelungească din nou această calitate de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022. Doar că, de această dată, Universitatea i-a refuzat cererea.
ÎPS Teodosie, apel mutat de la Constanţa la Galaţi
Senatul universităţii spune acum că "nu poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării".
În consecinţă, arhiepiscopul s-a adresat instanţei cerând judecătorilor să dea o ordonanţă preşedinţială prin care să fie anulată decizia Senatului universităţii.
În prima instanţă, judecătorii Tribunalului Constanţa i-au respins cererea, dar ierarhul a făcut apel şi a cerut şi strămutarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi. Următorul termen este pe 31 ianuarie.
Câţi bani a câştigat ÎPS Teodosie în 2020
ÎPS Teodosie a câştigat în anul 2020, conform declaraţiei de avere, suma de 158.129 de lei/an, adică 13.177 de lei/lunar ca director de Şcoală Doctorală şi profesor de Teologie la Universitatea Ovidius din Constanţa.
La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român.
Arhiepiscopul îşi motivează cererea prin care solicită să rămână în continuare profesor titular arătând că este vorba despre învăţământ teologic, o formă specială de învăţământ, iar el este chiriarhul locului şi are o largă competenţă legală asupra funcţionării facultăţii de teologie.
Trebuie menţionat că episcopul este cel care dă binecuvântarea pentru orice student, masterand sau doctorand care vrea să studieze Teologia Ortodoxă, dar este şi cel care dă binecuvântarea tuturor profesorilor din cadrul Facultăţii de Teologie înainte ca aceştia să poată fi angajaţi.