EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie şi-a completat declaraţia de avere. Arhiepiscopul Tomisului încasează lunar peste 10.000 de lei

ÎPS Teodosie şi-a completat declaraţia de avere. Arhiepiscopul Tomisului încasează lunar peste 10.000 de lei

Maria Zărnescu
3 minute de citit Publicat la 15:39 08 Mar 2021 Modificat la 14:36 10 Mar 2021
o_1f090bjuhde6c785pv1jij1lfab.jpg
Sursa foto: Hepta

Anual, ÎPS Teodosie primeşte 116.894  de lei ca arhiepiscop, iar la aceştia se adaugă şi 150.115 lei de la Facultatea de Teologie, dar şi proprietăţi şi investiţii imobiliare. Mai mult decât atât, ÎPS Teodosie deţine un complex balnear la Dorna Arini, proprietate ce i-a fost cedată de Mânăstirea din Arini, în 2010. 
Complexul de la Dorna Arini este unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericeşti din ţară.

În prezent, complexul are o suprafaţă de 20 de hectare şi este finanţat aproape în totalitate, din fonduri alocate de la Guvern, scrie Alephnews.ro. Declaraţiile de avere ale lui ÎPS Teodosie, din intervalul 2017 - 2020 sunt publice.

Arhiepiscopul Tomisului deţine un complex balnear la Dorna Arini, fiind vorba despre o proprietate de 20 de hectare. Complexul este unul dintre cele mai luxoase de acest gen din ţară, fiind alcătuir dintr-un hotel de trei stele, spaţii de producţie, restaurant, sală de conferinţe, dar şi o bază de tratament balnear. 

Ce salariu primeşte anual ÎPS Teodosie

În fiecare an, potrivit sursei citate, înaltul Prelat câştigă  116.894 de lei ca arhiepiscop. Astfel, pe lună, el primeşte un salariu de aproximativ 9.741 de lei. Acestuia i se adaugă şi banii pe care Arhiepiscopul Tomisului îl încasează de la Facultatea de Teologie, fiind vorba de o sumă de 150.115 de lei, adică un salariu de  12.509 lei pe lună.

În 2020, ÎPS Teodosie a completat ultima declaraţie de avere, aferentă anului fiscal 2019. La acel moment, înaltul prelat deţinea un cont bancar în valoare de  39.435 de euro şi unul în valoare de 78.485 de lei.

Veniturile lui ÎPS Teodosie au crescut semnificativ şi în timpul pandemiei. Astfel, potrivit sursei citate mai sus, el câştiga o sumă de 158.019 de lei de la Universitatea Ovidius din Constanţa, fiind echivalentul unui salariu lunar de 13.168 de lei, scrie Aleph News.

Arhiepiscopia Tomisului, precizări cu privire la averea lui ÎPS Teodosie

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări cu privire la averea lui ÎPS Teodosie: 

Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă.

Arhiepiscopul Teodosie NU deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o Fundație, în care IPS Teodosie este doar membru și Președinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară  "știrea", ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea și anexele ei.

Finanțarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată,  NU din fonduri "aproape în totalitate de la Guvern" cum pretind mincinoșii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deși ar îndeplini condițiile legale, fiind canonic in jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toți ceilalți acuzați de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendențioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăția IPS Teodosie.

IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.  Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art.  41: "Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.". Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericiise arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.
 

×
Etichete: ÎPS Teodosie
x close