Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD, după declaraţiile despre femeile abuzate de soţi

ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD, după declaraţiile despre femeile abuzate de soţi

ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD, după declaraţiile despre femeile abuzate de soţi
Dacă va fi găsit vinovat, ÎPS Teodosie ar putea primi o amendă ce poate ajunge chiar și până la 100.000 lei. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2024   •   18:08

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma "sfaturilor" controversate pe care i le-a dat unei femei abuzate de soţ.

Reclamația a fost depusă de deputatul USR Diana Buzoianu. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o amendă ce poate ajunge chiar și până la 100.000 lei.

"Urmează o procedură de citare a părții reclamate, respectiv a celui sau a celei care a făcut petiția. După ce facem aceste audieri se face un raport asupra dosarului și Colegiul Director decide dacă este o formă de încălcare a demnității umane a femeilor în acest caz sau nu. Și dacă decide că a fost, atunci poate să aplice o sancțiune contravențională care începe de la 2.000 lei până la 100.000 lei în acest caz.

Din păcate, am mai avut plângeri legate de sau împotriva domnului Teodosie. Acum, mă rog, eu cred că atunci când ai o funcție, chiar și cliericală, și te exprimi public, responsabilitatea este mai mare.

Răspunderea și în datoriile pe care le au astfel de persoane sunt mai mari, pentru că influențează comportamente în societate. Și aici nu vorbim de dogme religioase, aici nici o religie nu spune să nu respecți ea sau să într-o relație să nu existe un respectă reciproc", a spus, la Antena 3 CNN, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

ÎPS Teodosie a scandalizat din nou opinia publică după ce, într-o emisiune de la radio, a sfătuit o femeie abuzată de soț, "să își ducă crucea pentru că despărțirea nu e o soluție, mai ales că a primit taina cununie".

Declarația ierarhului tomitan a stârnit un val de controverse şi reacţii inclusiv de la ministrul Justiţiei şi ministrul Familiei care au dezaprobat ferm acest tip de "sfaturi".

Ministrul Justiţiei: „Acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere"

“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.

Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere", a scris Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei pe Facebook. 

×
Subiecte în articol: IPS Teodosoie femei abuzate CNCD
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close