Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Daniel este noul Patriarh al BOR

ÎPS Daniel este noul Patriarh al BOR

ÎPS Daniel este noul Patriarh al BOR
12 Sep 2007   •   23:20

Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este noul Patriarh al României. ÎPS Daniel a fost ales cu 95 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a obţinut 66 de voturi. Mitropolitul Daniel a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, în care s-a confruntat cu ÎPS Bartolomeu. Al treilea candidat desemnat dimineaţă de Sfântul Sinod, episcopul de Covasna şi Harghita, Ioan Selejan, a obţinut doar 18 voturi, fiind eliminat după primul tur. În prima declaraţie după vot, ÎPS Daniel a vorbit despre tradiţie şi a precizat că îşi doreşte să facă biserica mai cunoscută.

Candidaţii desemnaţi de Sfântul Sinod
Înalt Prea Sfinţitul Daniel a fost ales Patriarh după aproape 3 ore de dezbateri. Membrii Sfântului Sinod au urcat încă de dimineaţă Dealul Mitropoliei pentru şedinţa în care au fost desemnaţi candidaţii la Scaunul Patriarhal. Şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea patriarhului a fost deschisă de Locţiitorul de Patriarh, adică de Înalt Prea Sfinţitul Daniel. Fiecare votant a primit un buletin şi a bifat numele celui pe care îl consideră demn de a fi ales.

După aproape două ore, secretarul Sfântului Sinod i-a anunţat pe cei trei candidaţi la Scaunul Patriarhal: Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu şi Mitropolitul Ioan al Covasnei şi Harghitei. Surpriza a fost nominalizarea episcopului de Harghita şi Covasna, Prea Sfinţitul Ioan Selejan. A urmat primul tur de scrutin al alegerilor.

Rezultatele primului tur -
În primul tur, ÎPS Daniel a primit 80 de voturi, ÎPS Bartolomeu Anania ? 62 de voturi, PS Ioan Selejan - 18 voturi, iar un vot a fost anulat. Ca urmare a rezultatelor primului vot, Mitropolitul Ioan a ieşit din cursa pentru Patriarhie.

ÎPS Daniel, noul Patriarh
Noul patriarh, care va avea titulatura ?Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române?, va fi învestit în funcţie peste aproximativ trei săptămâni. În perioada de la alegere şi până la învestire, interimatul va fi asigurat tot de el.

ÎPS Daniel este reprezentant al curentului modernist-ecumenist, fiind susţinut de eparhiile conduse de Laurenţiu Streza, ajuns mitropolit cu ajutorul lui Daniel. În plus, a fost sprijinit şi eparhiile conduse de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, si de peste Ocean, din America şi Canada.

Reacţii la alegerea noului Patriarh
Comentariile pe marginea alegerii Mitropolitului Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române nu s-au lăsat aşteptate. Jurnalistul Marius Vasileanu este de părere că alegerea a fost una previzibilă, în timp ce fostul ministru al Culturii Răzvan Theodorescu, la fel ca şi actualul, Adrian Iorgulescu, îl consideră pe Prea Fericitul Daniel un om puternic, care va întări Biserica Ortodoxă.

Alegerea noului patriarh a fost salutată şi de fostul suveran al României. ?Familia noastră şi cu mine suntem alături de toţi românii ortodocşi care au, începând de astăzi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Părinte Daniel. Considerăm această zi un moment însemnat pentru credinţa strămoşească şi pentru România de mâine?, se arată în mesajul Regelui Mihai

Cine este ÎPS Daniel
ÎPS Daniel s-a născut pe 22 iulie 1951. La 23 de ani obţine diploma de licenţă în teologie. După doi ani pleacă în Franţa, unde obţine două doctorate în teologie la Strassbourg. În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, unde este hirotonisit ieromonah. Pe 1 martie 1990 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în luna iulie a aceluiaşi an este înscaunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Despre Înalt Prea Sfinţitul Daniel s-a spus că ar face parte din masonerie şi că a fost ?angajat al catolicilor şi protestanţilor?, fiind angajat mai mulţi ani într-un institut teologic din străinătate. De asemenea i s-a reproşat şi ascensiunea prea rapidă în ierarhie, lucru pentru care ar fi primit sprijinul Securităţii.

PRIMUL DISCURS AL NOULUI PATRIARH AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE: -
ALEGEREA PATRIARHULUI ÎN FOTOGRAFII ? GALERIE FOTO. Sursa: Patriarhia Română
CITIŢI ŞI: ALEGEREA PATRIARHULUI. CANDIDAŢII LA CONDUCEREA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close