Noul
Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost înscăunat
duminică în cadrul unei ceremonii de mare amploare, la finalul
căreia Preafericitului Daniel, a devenit cel de-al şaselea patriarh
al României. Întreaga ceremonie, desfăşurată
la Catedrala Patriarhală, a început la ora 8.30, cu o
liturghie oficiată de Mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Române.
La
ceremonia de înscăunarea a Noului Patriarh al Bisericii
Ortodoxe Române, Daniel, au participat 30 de delegaţii ale
diferitelor culte dar şi înalţi demnitari români -
preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu,
Regele Mihai şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil
Constantinescu. Întronizarea propriu-zisă a început după
oficierea slujbei de la Catedrala Patriarhală şi a constat într-un
Te Deum şi citirea Gramatei Sfântului Sinod, act semnat de
toţi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. După înmânarea însemnelor patriarhale, PF Daniel a ţinut un discurs de mulţumire adresat credincioşilor şi şi-a afirmat dorinţa de a duce mai departe moştenirea primită de la Patriarhul Teoctist.
În timpul ceremoniei de întronizare a noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc şi un eveniment neplăcut. Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu s-a simţit rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor care i-au administrat un medicament pentru a evita alte neplăceri.
În cuvintele adresate noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Traian Băsescu a îndemnat Biserica să se implice în prevenirea sărăciei şi corupţiei şi în afirmarea valorilor familiei. Şeful statului a arătat că libertatea pe care BOR a redobândit-o după 1989 îşi găseşte astăzi, prin alegerea primului ei stătător, expresia sa deplină. Preşedintele şi-a exprimat de asemenea încrederea în capacitatea Bisericii de a se regăsi atât în virtuţile tradiţiei, dar şi în deschiderile lumii moderne, fiind astfel prezentă în societatea românească.
Şi preşedintele Senatului a ţinut un discurs cu ocazia întronizării Prea Fericitului patriarh Daniel. El a accentuat prin cuvintele sale faptul că biserica revine acum pe locul său firesc, de element primordial în viaţa oamenilor. ?Asistăm în prezent la un fenomen cu totul relevant în viaţa de zi cu zi a românilor, reîntoarcerea în biserică. După jumătate de veac în care s-a încercat pe cale oficială îndepărtarea bisericii din viaţa socială, iată că biserica revine pe locul său firesc, de element primordial în viaţa oamenilor, într-o ţară integrată în structurile europene, angajată pe drumul modernizării?, a spus Nicolae Văcăroiu.
Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat dorinţa ca BOR să contribuie cu mai multă vigoare la promovarea patrimoniului nostru cultural şi spiritual, în cadrul familiei europene, şi să poată da mărturie Europei despre tradiţia românească şi despre lupta bisericii pentru a exista, în ciuda ameninţărilor şi a încercărilor la care a fost supusă. Primul ministru a apreciat că întronizarea Prea Fericitului Daniel reprezintă o recunoaştere bine meritată a lucrărilor de prestigiu şi a devotamentului cu care înaltul ierarh a slujit biserica şi a promovat creştinismul în Europa.
Papa Benedict al XVI-lea i-a urat duminică noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel o slujire pastorală rodnică, luminată de lumina lui Christos şi întărită de Puterea Duhului Sfânt. Suveranul Pontif i-a dăruit totodată Patriarhului Daniel, cu prilejul întronizării, un potir de argint.
În
cursul după amiezii preşedintele Traian Băsescu i-a oferit,
la Palatul Cotroceni, Noului Patriarh Ordinul Steaua României
în Grad de Mare Cruce, una dintre cele mai mari distincţii acordate de statul român, în prezenţa membrilor Sfântului
Sinod şi a delegaţiilor din străinătate.
Ceremonia de
învestire a celui de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe
Române se va încheia spre seară cu şedinţa Sfântului
Sinod, la care vor participa şi ierarhii Bisericilor Ortodoxe de
peste hotare. Aceştia vor binecuvânta şi consacra ziua
întronizării - 30 septembrie 2007.
Mitropolitul
Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Daniel, a fost ales patriarh al
Bisericii Ortodoxe Române pe 12 septembrie. Daniel este
succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica în
ultimii 21 de ani. Patriarhul Teoctist a murit pe 30 iulie, la vârsta
de 92 de ani.
CEREMONIA DE ÎNMÂNARE A SEMNELOR PATRIARHALE CUVINTELE ADRESATE DE TRAIAN BĂSESCU PREA FERICITULUI PATRIARH DANIEL DISCURSUL PREMIERULUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU LA ÎNVESTIREA NOULUI PATRIARH Antena3.ro