?Devenim un popor de sălbatici şi de nesimţiţi. Există un cod nescris al bunei cuviinţe - să nu vorbeşti ceea ce poate să-l facă să sufere pe aproapele tău, un cuvânt murdar, o înjurătură. Iar unul dintre agenţii cei mai puternici ai acestor formulări este televiziunea. Să nu credeţi că am ceva împotriva televiziunii. Am şi eu televizor acasă, am şi telefon, am şi calculator pe care lucrez zilnic?, a declarat ÎPS Bartolomeu.
Acesta a subliniat că nu este ?împotriva modernizării. Obiectul este neutru din punct de vedere moral. Valoarea morală i-o dă cel care îl foloseşte?. Mitropolitul consideră că la fel se întâmplă şi cu televiziunea, ea fiind în sine o invenţie bună, dar rău folosită în această democraţie în care libertatea este prost înţeleasă.
ÎPS Bartolomeu a adăugat că nu există zi în care să se uite la televizor şi să nu vadă crime, sânge, violenţă, lucruri care se răsfâng asupra oamenilor, mai ales a celor mai tineri şi a dat exemplul unui copil care şi-a omorât prietenul dându-l cu capul de pereţi.
?Televiziunea nu doar că poluează, dar schimbă personalitatea. Este o tehnică diabolică, prin care oamenii nu mai fac deosebirea între ce e bun şi ce e rău. Anania consideră că există ?anumite emisiuni care ţi se împlântă în conştiinţă şi nu mai faci deosebirea între informaţia pură şi de ceea ce asimilezi fără să ştii. Şi abia târziu îţi dai seama că nu mai eşti tu ca personalitate. Aici mi se pare că este primejdia foarte mare. Este o crimă lentă de a distruge conştiinţa şi personalitatea?, a mai spus Bartolomeu Anania.
Peste 100.000 de ardeleni au participat, miercuri, la pelerinajul care se ţine anual la mânăstirea Nicula şi care vin să asculte predica mitropolitului. Alături de aceştia s-au aflat la sărbătoare şi preşedintele PD, Emil Boc, liderul PD Cluj, Daniel Buda, fostul ministru al educaţiei, Mihail Hărdău, preşedintele PLD, Theodor Stolojan, precum şi reprezentanţi ai PNL şi PSD.
Rompres