IONELA PRODAN a murit luni seară, în jurul orei 21.00, la Spitalul Elias. Suferea de mai mult timp de o afecțiune a pancreasului, iar tratamentele nu mai dădeau rezultate.
IONELA PRODAN a murit. Celebra interpretă de muzică populară Ionela Prodan se afla în stare gravă la Spitalul Elias din București, după ce a fost internată pe 21 martie. În vârstă de 70 de ani, Ionela Prodan suferea de cancer la pancreas.
IONELA PRODAN A MURIT. Bolile pancreasului sunt unele dintre cele mai crunte și perfide. Cine le pică în „gheare” nu prea are șanse. Vestea bună e că aceste boli pot fi prevenite.
În principiu, nu există o cauză anume a dezvoltării bolilor de pancreas și, mai ales, a cancerului. Oricine este expus. Totuși, s-a depistat că bărbații sunt mai des afectați decât femeile. Iar cei ce se știu deja suferinzi de pancreatită cronică ori de diabet trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție, scrie Libertatea.
Fumătorii sunt de trei ori mai expuși riscului de îmbolnăvire, la fel ca și consumatorii de alcool și de alimente bogate în grăsimi. Obezii și sedentarii trebuie să fie mereu atenți. Cei ce lucrează în mediu toxic, cu substanțe chimice periculoase, sunt în pericol, la fel ca și cei care au antecedente familiale. Și anumite afecțiuni stomatologice netratate pot duce la apariția cancerului de pancreas.
IONELA PRODAN A MURIT. Cancerul de pancreas era cunoscut ca fiind o boală caracteristică vârstei a treia. În ultima vreme însă, a început să atace oameni tot mai tineri. Iar faptul că nu manifestă simptome face ca depistarea ei să fie extrem de dificilă, oriunde în lume, la fel ca și tratamentul ulterior. De ce? Fiindcă pentru depistarea unei boli la nivelul pancreasului este nevoie de un set complex și costisitor de investigații medicale: ecografie abdominală, tomografie, RMN, endoscopie, analize de sânge specifice.
IONELA PRODAN A MURIT. În general, când ajung la medic, pacienții sunt deja în faze foarte avansate ale bolii, majoritatea prezentând metastaze, ceea ce face ca rata de supraviețuire să fie infimă. Mai exact, cea mai mare parte mor în maximum o jumătate de an de la depistarea bolii. De aceea, imediat ce se observă modificări ale culorii urinei, scaunelor, pielii și ochilor, trebuie să se meargă la medic. Constipația și mărirea colecistului, greața sunt și ele semnale de alarmă.