Puterea stă în mâinile oamenilor de afaceri care dispun de bani gheaţă iar soluţia României de ieşire din criză este un Guvern de uniune naţională condus de un Premier "virulent şi violent care să ţină în mână tot Guvernul" şi să nu ţină cont de culoarea politică. Acestea sunt opiniile omului de afaceri Ion Ţiriac, care, într-un interviu acordat lui Marius Tucă vorbeşte în premieră despre criza financiară cu care se confruntă întreaga lume.
Criza mondială avantajează oamenii de afaceri care dispun de sume importante în bani gheaţă. "Dacă ai 200 de milioane de euro cash acum eşti boier. (...) Dacă ai cash acum, cumperi la un discount de 80% - 90% cam tot ce vrei". Ion Ţiriac a remarcat faptul că nimeni nu a realizat criza prin care trece România până nu a intervenit scăderea raitingului de ţară, aplicată de Standard & Poor's şi Fitch. În acelaşi timp omul de afaceri consideră scăderea ratingului cu două nivele valorice o măsură "exagerată şi ireală", cauzată de lipsa de lobby din partea română, dar şi de solicitările exagerate de majorări salariale: "Din punctul meu de vedere, Tăriceanu s-a sinucis politic, deşi are o poziţie corectă legată de salarii", spune el, citat de
Jurnalul Naţional .
Ion Ţiriac este de părere că, începând cu 2009, bugetul României ar trebui gândit exclusiv pe partea de infrastructură: "Nu contează cine construieşte, că e Bechtel sau altcineva, atâta vreme cât reuşesc să facă 500 km/an şi să ai în zece ani 5.000 km de autostradă. Dacă nu, rămâi slugă". Pe de altă parte, piaţa imobiliară este blocată. El consideră că preţurile pe piaţa imobiliară din România au fost umflate artificial până acum: "cartelul cimentului, preţul fierului sau al oţelului, toate erau mai scumpe la noi ca la Madrid. Am ajuns la materiale chiar de două ori mai scumpe ca la Madrid. De unde a apărut şi ideea că această criză poate să aducă chiar şi aspecte pozitive."
Ţiriac prevede că va exista un al doilea val al crizei, provocat de creditele mari pe care oamenii, în special americanii, le-ar putea lua folosind cardurile de credit, şi care va fi "şi mai drastic, dacă nu va fi oprit". Totuşi, al doilea val va lovi probabil la nivel superficial România, unde se folosesc în special cardurile de debit.
România poate trece cu bine de perioada de criză, dar doar dacă se va institui un guvern de uniune naţională, susţinut de o majoritate de 70 - 80% dintre parlamentari şi condus de un premier "virulent şi violent care să ţină în mână tot Guvernul" şi să nu ţină cont de culoarea politică. După părerea omului de afaceri, România ar putea reveni la o stare de normalitate în următorii trei ani.
Antena3.ro