Judecătorul CCR Ion Predescu a declarat, miercuri, că referendumul din 29 iulie trebuia validat, pentru că persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.
"Pentru mine, în raport de populaţia ţării, aplicând cifra care rezultă de 18,3% a minorilor, aproape 4.000.000, rămân 17.000.000. Scăzând pe cei care au domiciliul şi reşedinţa legală în străinătate, rămân încă 14-15 milioane, cifre exacte, matematice, care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat. Asta e diferenţa. Dânşii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern. Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise. Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane. Ori, la noi, nu erau 17 milioane, ci cu mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot", a explicat Predescu, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale.
Predescu a mai susţinut că referendumul ar fi trebuit validat de către Curtea Constituţională, însă nu s-a ţinut cont de cifrele transmise de către Guvern.
"Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, ori la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puţin cetăţenii cu drept de vot", a mai explicat Predescu.
Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, marţi, că
Aspazia Cojocaru, judecător propus de PSD la Curtea Constituţională, a înclinat balanţa la CC în favoarea lui Traian Băsescu. "Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Predescu.
Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) se reunesc miercuri, pentru a citi în plen hotărârea privind referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Ponta susţine că USL nu va încerca să amâne întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că
CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.
De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".
Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.
Potrivit unui comuniat al CC, la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului.