Antena 3 CNN Actualitate Ion Iliescu: În '89 s-a prăbuşit un sistem datorită lipsei sale de performanţă

Ion Iliescu: În '89 s-a prăbuşit un sistem datorită lipsei sale de performanţă

1 minut de citit Publicat la 21:34 22 Dec 2010 Modificat la 21:34 22 Dec 2010
Ion Iliescu: În '89 s-a prăbuşit un sistem datorită lipsei sale de performanţă
„Dacă privim aceşti 21 de ani a fost un fragment de istorie condensată. Au marcat două momente diferite: falimentul a două sisteme mondiale din lume. În '89 s-a prăbusit un sistem datorită lipsei sale de performanţă, ignorând piaţa ca bază a raportului economic dintr-o societate. Apoi, o criză care a zguduit puternic economiile dezvoltate, datorită efectelor politicilor neoliberale de fetişizare a pieţei. (...) Piaţa a avut un rol extraordinar iar sec XX a marcat un succes extraordinar, dar ea a generat polarizare socială”, a declarat Ion Iliescu, miercuri, la Antena 3. 

Fostul preşedinte al României a vorbit, în exclusivitate la Sinteza Zilei, despre semnificaţia Revoluţiei din decembrie '89, corelată cu ceea ce se întâmplă în prezent în România şi în lume. Ion Iliescu consideră că, în prezent, lipseşte dialogul politic, aceasta fiind principala răspundere a preşedintelui ţării.



„Cred că nu putem ignora responsabilitatea factorului politic şi de stat în raport cu Uniunea Europeană şi NATO. Adică am avut o evoluţie pentru că 2002 a fost un punct de vârf care a reflectat o acumulare, în 2004 am început negocierie de aderare, am fost primii care am aderat la aşa ceva. Deci am avut o activitate în anii grei când situaţia economică era foarte complicată. Lipseşte dialogul politic acum, conlucrarea instituţiilor statului şi aceasta este principala răspundere a preş ţării”, a spus Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD este de părere că Revoluţia nu trebuie confundată cu o manifestare violentă deoarece „în '89 s-a câştigat libertatea oamenilor, s-a ieşit de sub controlul unui regim şi s-a trecut spre pluralismul politic, spre democraţie”

„Să negi Revoluţia română... mulţi confundă Revoluţia cu o manifestare violentă. Ăsta e un aspect. Dar Revoluţia e procesul istoric care duce la procese structurale în state - dar în '89 s-a câştigat libertatea oamenilor. S-a ieşit de sub controlul unui regim şi s-a trecut spre pluralism politic, spre democraţie. Toţi vorbesc despre revoluţiile lor: cehii i-au spus revoluţie de catifea pentru că nu au avut confruntările noastre. Până şi bulgarii l-au înlăturat pe Jivkov, la noi nu a fost posibil pentru că l-am avut pe Ceauşescu”, a mai spus Ion Iliescu.

 

×
Etichete: Ion Iliescu România
x close