Antena 3 CNN Actualitate AUR, partidul pandemiei. Ion Cristoiu: "Fără pandemia de coronavirus, n-ar fi intrat în Parlament!"

AUR, partidul pandemiei. Ion Cristoiu: "Fără pandemia de coronavirus, n-ar fi intrat în Parlament!"

Comentatorul politic Ion Cristoiu face o analiză factuală a marii surprize produse la alegerile parlamentare, când Alianţa pentru Unirea Românilor, o formaţiune practic necunoscută electoratului tradiţional şi ignorată de partidele consacrate pe scena politică, a intrat în forul legislativ cu un scor de aproximativ 10 procente.

o_1er8qsu7vse91gdt18pf13ndn12b.jpg
de Georgiana Adam    |    05 Ian 2021   •   10:15

Ca în cazul oricărei surprize neanticipate de către actorii tradiţionali, reacţia imediată a fost aceea de demonizare, de respingere şi contestare a fenomenului, crede Cristoiu.

În condiţiile în care formaţiuni conduse de driveri-vedetă, precum Traian Băsescu şi Victor Ponta, au ratat Parlamentul, intrarea noilor veniţi pe un procentaj care însumează dublul pragului electoral a stricat socotelile şi a redus opţiunile de coalizare între partidele 'tradiţionale', cu susţinători înregimentaţi şi cu structuri teritoriale.

Fenomenul este unic în România post-decembristă, notează Ion Cristoiu.

"Niciodată pînă acum România n-a cunoscut o asemenea surpriză: victoria unui partid absolut necunoscut pînă la scrutin. Au fost surprize în cazul fiecărui scrutin. Ele țineau însă de rezultate spectaculoase obținute de partide cunoscute cu mult înainte de alegeri: PSD, PDL, PNL, UDMR, PRM, PUNR.
În nici un caz un partid necunoscut n-a obținut aproape 10% la prima participare la un scrutin.

Ion Cristoiu: Au ratat Parlamentul Ponta şi Tăriceanu. A intrat, în schimb, Şoşoacă. Să mori, nu alta!

După anunțarea rezultatelor, publiciști, sociologi, politicieni s-au precipitat să caute cauzele. Din nefericire, explicațiile raționale au fost împinse în plan secund de o campanie de diabolizare a Alianței pentru Unirea Românilor. Naționalist extremistă, legionară, habotnică, penală, conspiraționistă. Unul dintre motive ține de vanitatea marii prese. Deși candidații AUR nu beneficiaseră de prezențe la televiziunile de știri și pe site-uri, cum se întîmplase cu cei ai partidelor cunoscute, parveniseră în Parlament. Rataseră intrarea în Parlament Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Intrase în schimb Diana Șoșoacă! Să mori, nu alta! (...)

Ion Cristoiu: Fără pandemie, AUR nu intra în Parlament!

Cauzele momentului numit AUR sînt multe și complexe. Dintre acestea eu mă voi opri asupra unei singure cauze, pe care o consider crucială în victoria AUR:
Pandemia.Fără Pandemie, AUR n-ar fi intrat în Parlament. Ba chiar cutez să spun, ar fi obținut un scor pe care nimeni nu l-ar fi luat în seamă.

Cum și prin ce a contribuit Pandemia la victoria AUR?

Prin renunțarea la anticipatele din vară, ținute în condiții normale. Abia prin ținerea alegerilor în 6 decembrie 2020 s-au creat condițiile surprizei numite AUR. Prin apariția fenomenului numit de mine Presa miluită. Inițiativa Guvernului PNL de a milui presa cu un bacșiș consistent sub pretextul Campaniei pentru respectarea restricțiilor a dus la decredibilizarea presei în materie de tratare a Pandemiei.

Ion Cristoiu: AUR, campanie excelentă pe internet. A abordat violent, extremist chestiunile momentului

Românii, considerînd (nu totdeauna pe drept) că presa minte, s-au dus pe Internet. Și aici au dat peste AUR. AUR a dus o campanie excepțională pe Internet. O campanie care a ținut cont de cîteva note ale presei pe Internet:

  • - să lase impresia de presă subversivă, underground, care publică adevăruri cenzurate în presa mare;
  • - să folosească transmisia live de evenimente create dinadins, cu misiunea de a sări în ochi prin violență;
  • - să abordeze violent, extremist chestiunile controversate ale momentului.

Ion Cristoiu: PSD a abandonat teme tradiţionale - naţionalismul, familia, biserica, familia - şi a împins electoratul către AUR

Prin lepădarea PSD-ului condus de Marcel Ciolacu de politica tradițională a PSD: naționalismul, cultivarea familiei, sprijinirea Bisericii.

Renunțarea la temele tradiționale, dar mai ales la violența atacurilor la adresa Guvernului și a lui Klaus Iohannis, a făcut ca o parte a electoratului să se îndrepte către AUR. Partidul lui George Simion și Claudiu Tîrziu își asumase atitudini părăsite de PSD și de celelalte partide de Opoziție.

Mult mai important, din teama de a nu fi acuzat că zădărnicește lupta împotriva Pandemiei, PSD n-a luat poziție față de încălcările libertăților de către regimul Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: Aroganţa ciocoiască a lui Klaus Iohannis cerea o reacţie violentă, însă PSD s-a purtat cu mânuşi

Rolul Opoziției, al Opoziției violente, a fost preluat de AUR. Toți cei nemulțumiți de încălcarea drepturilor individuale, de cenzurarea îndoielilor privind Pandemia, și-au găsit în campania AUR pe Internet satisfacție. În timpul Pandemiei, regimul Klaus Iohannis s-a remarcat printr-o aroganță ciocoiască unică în felul ei în postdecembrism. Disprețul fățiș al lui Klaus Iohannis față de români, tratați ca niște slugi, sfidarea Constituției, apărarea unui Guvern corupt și incompetent, cereau o reacție violentă a PSD.

PSD a dus însă o politică de Opoziție cu mănuși. I-a luat locul AUR. De altfel, cercetările arată că PSD ar fi avut 40% dacă se manifesta ca un partid de Opoziție.

Ion Cristoiu: AUR, mânia populară care s-a exprimat la vot

Victoria la scrutin n-a fost a unui partid. A fost victoria unei stări de spirit. Mânia populară care s-a exprimat la vot și nu printr-o revoltă spontană. De la mânie pînă la politică mai e însă drum lung. Dacă nu-l face, AUR va avea soarta tuturor emoțiilor colective din România. Va lăsa locul altei emoții", concluzionează Ion Cristoiu.

Materialul integral poate fi citit aici.

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu aur Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close