Ion Cazacu a spus, la ieşirea de la instanţa supremă, că solicitarea a fost depusă şi înregistrată, urmând să fie stabilit un prim termen de judecată.
Avocatul a precizat că la acest moment cererea nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută.
Cazacu a precizat că motivele pe larg vor fi făcute şi depuse de avocaţi doar după ce instanţa supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.
În opinia avocatului, termenul legal pentru motivarea acestei hotărâri este de 30 de zile.
Totodată, referitor la contestaţia în anulare,avocatul a arătat că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.
În acest caz, a menţionat avocatul, unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase.
Potrivit avocatului, a fost depusă, săptămâna trecută, şi o cerere de amânare a executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, ulterior fiind solicitată preschimbarea termenului de judecată stabilit de instanţă, cerere la care urmează să primească un răspuns.
Executarea pedepsei închisorii poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează.
În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".
Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar