Potrivit unui document guvernamental dat publicităţii de agenţia Mediafax, ţara noastră are pregătite doar 40.000 de doze de antivirale. Specialiştii spun însă, că la nivel global, gripa pandemică ar putea afecta 30% din populaţie.
Ministrul Sănătăţii susţine că documentul privind efectele unei pandemii de gripă este bazat pe cazurile din 1918 -1919, din timpul gripei spaniole, şi nu face referire la situaţia actuală din România.
Ion Bazac a dat asigurări că ţara noastră este pregătită pentru a face faţă unei eventuale epidemii .
În farmacii, antiviralele sunt destul de solicitate. Ministrul sănătăţii a solicitat însă distribuitorilor de medicamente să trimită antiviralele direct la spitale.
Toate tulpinile de virus gripal sunt monitorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar un vaccin salvator ar putea fi produs în aproximativ două luni.
Cât priveşte românii întorşi din alte ţări unde s-au înregistrat cazuri de egripă porcină, autorităţile române sunt foarte vigilente. ?Îi aşteaptă măsuri speciale ca pe toţi pasagerii care vin din zonele suspicionate a fi pandemice?, a declarat Ion Bazac. ?Ei vor completa un chestionar cu adresa şi starea lor. Direcţia de Sănătate Publică are obligaţia să verifice zilnic că respectivele persoane sunt în regulă", a precizat ministrul Sănătăţii.
Ion Bazac spune însă că nu toate măsurile de prevenire sunt şi utile. "Prezenţa detectoarelor temice nu este niciun fel de soluţie. E o iniţiativă bună, dar febra apare doar după 3 zile. Prezenţa detectoarelor este inutilă", a explicat Bazac.
Virusul H1N1 continuă să se propage în întreaga lume
Un prim caz de gripă porcină a fost confirmat şi în Italia, regiunea Toscana. Virusul H1N1 îşi continuă astfel drumul în întreaga lume.
Coreea de Sud şi China au anunţat, de asemenea, câte un caz confirmat de îmbolnăvire cu gripă porcină. Ultimul bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consemnează 367 de îmbolnăviri şi 10 decese în Mexic şi Statele Unite. Specialiştii ne asigură însă că boala pare mai puţin agresivă, decât se credea la început.
Coreea de Sud a confirmat primul caz de gripă porcină. Autorităţile de la Seul au precizat că este vorba despre o femeie de 51 de ani care se întorsese din Mexic şi care se află acum în carantină. Un caz confirmat este şi în China. Un mexican care a ajuns la Hong Kong a fost izolat săptămâna trecută după ce prezenta simtome de gripă. Mai tărziu autorităţile au confirmat că bărbatul era infecatt cu gripa H1N1. Ca o măsură de precauţie, China a decis să suspende zborurile între Mexic şi Shanghai.
Măsurile de precauţie rămân în vigoare şi în Europa, unde prezenţa virusului a fost confirmată, până acum, în nouă ţări. Cel puţin trei bolnavi - în Marea Britanie şi Germania - s-au contaminat fără să fi călătorit în Mexic. O altă bolnavă, din Danemarca, pare să se fi infectat la New York.
În Mexic, unde se pare că a apărut noul virus, străzile oraşelor sunt aproape pustii. Restaurantele, şcolile şi chiar şi stadioanele sunt închise. Milioane de oameni au urmat îndemnul şefului statului şi s-au încuiat în case pe durata mini-vacanţei de 1 mai. În Capitală, doar câteva sute de persoane au îndrăznit să manifesteze cu ocazia Zilei Muncii.
Chiar şi telenovelele şi-au adaptat scenariile şi au eliminat sărutările între eroi, considerate neigienice. Autorităţile încep totuşi să dea şi semne de optimism: virusul nu mai pare chiar atât de agresiv.
Şi în Statele Unite, ţara cel mai grav afectată, după Mexic, unii experţi cred că virusul ar putea să nu fie mai grav decât cel al unei gripe obişnuite. Şi că epidemia nu se compară, în niciun caz, cu sinistra gripă spaniolă care a făcut zeci de milioane de victime acum 90 de ani.
"Ceea ce am constatat, examinând foarte atent secvenţele marcatorilor genetici ale noului H1N1, este că nu apar marcatorii de virulenţă pe care-i vedeam în virusul din 1918", a declarat Nancy Cox, şefa secţiei gripă, Centrul pentru Controlul Bolilor, SUA.
Cercetătorii americani au raportat progrese remarcabile spre realizarea unui vaccin, care nu va fi, probabil, gata mai devreme de câteva luni. Mulţumit de aceste evoluţii, preşedintele Barack Obama îndeamnă, totuşi, la prudenţă.
"Trebuie să ne pregătim pe termen lung, deoarece ştim că asemenea ameninţări pot apărea în orice moment. Chiar dacă se dovedeşte că H1N1 este relativ slab în acest moment, ar putea reveni într-o formă mai virulentă în timpul sezonului gripelor", a mai spus Nancy Cox.
Un avion cu 260 de persoane a aterizat de urgenţă la Boston
Prudenţa rămâne, într-adevăr, la ordinea zilei. Un avion de linie cu peste 260 de oameni la bord a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Boston după ce o pasageră a declarat că se simte rău şi ar putea avea gripă.
Femeia a fost dusă la spital, unde s-a constatat că nu avea nici măcar febră. Compania aeriană Continental, care efectuează cele mai multe curse spre Mexic, le va reduce, temporar, numărul cu 50 la sută.
Antena 3