Antena 3 CNN Actualitate Iohannis, ultimul discurs la ONU, ca președinte: "România sprijină pe deplin propunerea de pace a lui Volodimir Zelenski"

Iohannis, ultimul discurs la ONU, ca președinte: "România sprijină pe deplin propunerea de pace a lui Volodimir Zelenski"

Klaus Iohannis
Președintele român a susținut, miercuri, 25 septembrie, un discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. Sursă foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    25 Sep 2024   •   19:28

Klaus Iohannis a susținut, miercuri, probabil ultimul său discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite în calitate de președinte al României, relatează Antena 3 CNN.

"Ucraina are nevoie de sprijinul tutor statelor ONU determinate să respecte dreptul internațional. România sprijină deplin propunerea de pace a lui Volodimir Zelenski, care este în conformitate cu dreptul internațional", a spus Iohannis.

El a subliniat că țara noastră joacă "un rol crucial în exportul cerealelor din Ucraina" prin porturile de la Dunăre și de la Marea Neagră și a avertizat față de consecințele prelungirii conflictului militar declanșat de Rusia.

Cele mai importante pasaje din discursul lui Klaus Iohannis la Adunarea Generală a ONU, în continuare:

Klaus Iohannis, la ONU: "Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei"

"Priviți consecințele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa.

În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie. În același timp, România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest război.

Securitatea noastră nu este regională, ci globală. Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume. Securitatea alimentară stă mărturie. Țara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră.

Un conflict pe termen lung este inacceptabil și trebuie să rămânem ferm pe poziție. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internațional și Carta ONU.

România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional.

Klaus Iohannis, la ONU: Susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state

Protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun (...)

În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a șocat lumea.

Acțiunile noastre bazate pe rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze în fața spiralei de violență care a urmat.

Încetarea ostilităților, eliberarea în siguranță a tuturor ostaticilor și facilitarea transportului în siguranță a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile.

În plus, susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state, coexistând în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute", a spus președintele român la evenimentul desfășurat la New York.

Discursul integral poate fi consultat aici.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close