Președintele Klaus Iohannis face o declarație de presă, joi, începând cu ora 17:30.
Urmăriți LIVE declarația președintelui Iohannis, la Antena 3.
Mâine voi participa la Bratislava la o întrunire informală a Consiliului European, în cadrul căreia tema vitală este viitorul UE, în situația creată de Brexit.
În pregătirea acestei întâlniri informale, am avut discuții cu mai mulți lideri europeni, pe mai multe teme importante.
DAcă vă amintiți, alaltăieri am avut în vizită pe președintele Franței, domnul Francois Hollande și am discutat destul de mult pe această tematică. Înainte am fost la Berlin, am discutat cu doamna cancelar Angela Merkel. La întâlnire au participat și premierul Belgiei și cel luxemburghez. Am avut și o convorbire telefonică cu președintele CE, domnul Donald Tusk.
În cadrul acestor întâlniri am discutat numeroase chestiubni legate de viitorul UE și de modul în care funcționează UE. Este foarte important ca, în cadrul întâlnirii de la Bratislava, as facem o evaluare a stării UE și să discutăm despre obiectivele pe termen mediu și lung. Aceste lucruri nu pot fi făcute într-o zi, dar este un proces care va porni elaborarea unei strategii, care, credem noi, poate fi finalizată până în martie 2017, când se va aniversa, la Roma, prima semnare a tratatului de la Roma, care s-a petrecut acum 60 de ani
În opinia noastră, rezultatul acestui proces trebuie să fie o uniune orientată spre rezultate pragmatice și coerente, o uniune flexibilă și în mod clar o uniune mai apropiată de cetățenii săi. Mai apropiată de cetățenii europeni.
Trebuie să depășim actualul imobilism, care se poate constata că există în cadrul proiectului european. Trebuie să recâștigăm un impuls politic, să redăm credibilitate proiectului european.
Lumea își pune întrebări despre relevanța UE în viitor și despre cum UE răspunde crizelor. Este foarte important, după părerea mea, să evităm fragmentarea UE. Trebuie să ne concentrăm pe demersuri, pe proiecte, pe abordări care ne unesc. Și nu pe acelea care aprofundează diviziunea, fie că vorbim despre diviziunea est-vest sau nord-sud. Aceste falii nu sunt bune pentru Uniune. Ele nu permit o dezvoltare coerentă a Uniunii. Aceste linii de acțiune cred că trebuie să se axeze pe patru lucruri:
- Concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea. Evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizării.
- Menținerea realizărilor cheie ale UE. Și aici este vorba despre libertățile fundamentale și piața unică, cu cele patru libertăți, dar și zona Schengen, zona euro
- Cred că trebuie să fim foarte onești și să ne concentrăm pe creșterea transparenței și a legitimității instituțiilor europene.
- Comunicarea – constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naționali și toți vorbesc de bine despre UE, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcționeze. Aceiași lideri merg acasă și acolo au un discurs exact opus. Acuză UE pentru toate greșelile care se fac în plan național, greșelile de la el acasă. Așa nu se poate. Este nevoie de o comunicare serioasă, credibilă și este nevoie de o comunicare intensă