Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă

Iohannis: Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă

2 minute de citit Publicat la 19:50 17 Noi 2016 Modificat la 19:50 17 Noi 2016
gdfah.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat joi, la Cluj, că, în opinia sa, Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă, transmite Agerpres.

'Cred că Brexit-ul va genera nenumărate discuţii, dar nu cred că va duce la ruperea Uniunii, dar cred că nici nu va duce la o integrare mai aprofundată pe partea fiscală, de exemplu, cum nu se va produce nici o armată comună a UE', a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Brexit-ul poate fi un accelerator, atât a aspectelor pozitive, cât şi a celor negative.

'Brexit-ul în sine poate fi văzut ca un fel de accelerator, atât pentru chestiunile pozitive, cât şi pentru cele problematice. Brexit-ul nu s-a produs, dar deja produce urmări care nu sunt neaşteptate. Mă număr printre optimiştii din Consiliul European şi spun că sunt oportunităţi şi trebuie şi noi ca români să le vedem, să le negociem şi să profităm. Sunt şi foarte multe probleme apărute, nu datorită Brexit-ului, ci au fost repuse pe tapet', a menţionat şeful statului.

Klaus Iohannis s-a referit şi la câteva dintre probleme.

'Sunt probleme legate de libertăţile fundamentale, în special de libera circulaţie a forţei de muncă, sunt legate de suveranitate. Cei din Marea Britanie, la vremea respectivă, au împachetat chestiunea suveranităţii într-o chestiune legată de parlamentarism, dar în fond este o problemă de suveranitate. Mai este veşnica problemă a faptului că vrem sau nu o Uniune Europeană în care toată lumea progresează şi toţi se străduiesc să îi ajute pe ceilalţi sau dacă acceptăm ideea unei Uniuni cu mai multe viteze. Aceste probleme sunt în discuţie, dar nu neapărat sunt discutate cu prioritate şi asta este păcat, dar până când nu găsim soluţii, nu vom face paşi foarte hotărâţi. Discuţia pe suveranitate a apărut pe o falie care apăruse din cauza gestionării migranţilor. Falia dintre Est şi Vest, au fost ţări care nu au vrut să primească migranţi, alte ţări au fost de părere că trebuie împărţiţi între toate statele, şi de fapt este problema suveranităţii. Este o problemă ce ţine de faptul că vrem să avem o uniune integrată sau să avem o uniune de state în care fiecare face ce vrea şi ne înţelegem cum abordăm chestiunile. Aceste lucruri sunt în discuţie, dar noi credem că UE trebuie să fie integrată şi noi vrem să fim mai profund integraţi', a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea ,,Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene', organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecţie şi analiză internaţională CITADEL, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

×
x close