Antena 3 CNN Actualitate Ioan Ghişe: Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia ştiau despre deciziile contradictorii ale CCR

Ioan Ghişe: Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia ştiau despre deciziile contradictorii ale CCR

S.T.
2 minute de citit Publicat la 23:35 10 Sep 2012 Modificat la 23:35 10 Sep 2012
Ioan Ghişe: Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia ştiau despre deciziile contradictorii ale CCR
Foto: Antena 3
Senatorul liberal Ioan Ghişe a declarat că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, le-a spus luni reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că decizii ale Curţii Constituţionale a României sunt în contradicţie cu alte astfel de soluţii emise anterior de CCR, iar oaspeţii ar fi confirmat că ştiu despre această situaţie, scrie Agerpres.

Crin Antonescu a primit luni, la Senat, delegaţia Comisiei de la Veneţia care se află la Bucureşti, la întrevedere participând şi Ghişe.

Potrivit senatorului PNL, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost interesaţi de motivul pentru care Parlamentul României a stabilit un termen scurt, de o zi, în care Curtea Constituţională să dea avizul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu explicând că avizul CCR era unul consultativ în această procedură.

Conform lui Ghişe, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia "au marşat şi asupra unor aprecieri formulate anterior chiar de către domnul preşedinte Crin Antonescu, asupra faptului că unii care pun obstrucţii guvernării, inclusiv magistraţii Curţii Constituţionale, ar putea să fie schimbaţi pe motive procedurale".

"Domnul preşedinte Antonescu a confirmat faptul că a făcut declaraţii anterioare referendumului pe acest subiect şi că există nu doar suspiciuni, ci fapte devenite deja de notoritate, asupra unor decizii anterioare care sunt profund contradictorii", a afirmat Ioan Ghişe.

El a susţinut că şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recunoscut acest fapt 'prin vocea liderului delegaţiei'.

De asemenea, Ioan Ghişe le-a dat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia documente prin care el susţine că, de fapt, preşedintele Traian Băsescu este încă suspendat din funcţie, pentru că referendumul nu a fost valid.

"Am dat membrilor comisiei şi staffului tehnic un dosar cu trei documente care demonstrează punctele de vedere pe care le exprim de două săptămâni şi am precizat faptul că noi ne aflăm sub incidenţa art. 3 al Hotărârii 34 a Parlamentului, care spune că în situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu au fost îndeplinite condiţiile legale privind valabilitatea referendumului, atunci Parlamentul urmează să decidă procedura de urmat şi am spus onorabililor oaspeţi că faptul că nu avem un referendum valid înseamnă că fostul preşedintele Băsescu este în condiţia de preşedinte suspendat", a explicat senatorul PNL.

El a reiterat şi poziţia potrivit căreia trebuie eliminată condiţia îndeplinirii cvorumului de validare a referendumului, potrivit recomandărilor europene.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a sosit la Bucureşti, pentru a strânge date cu privire la situaţia constituţională din România, la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului şi la amendamentele la legea Curţii Constituţionale şi la legea Referendumului.

×
x close