Inundaţiile provocate de ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile continuă să facă ravagii în mai multe judeţe din ţară. Cel puţin două persoane au murit din cauza viiturilor, iar câteva sute sunt evacuate. Cotele de inundaţii au fost depăşite pe Prut şi Dunăre, iar traficul rutier şi feroviar este blcoat în unele zone.
În judeţele Alba şi Cluj, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor. Una dintre acestea a fost luată de viitură cu tot cu casă, iar vecinii au găsit-o fără suflare la câţiva metri de locul în care se afla locuinţa sa. Mai multe persoane sunt date dispărute, iar câteva sute sunt evacuate.
350 de case au fost afectate de inundaţii în judeţul Alba. Patru au fost distruse complet. Lucrătorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au reuşit, însă, să salveze o parte din persoanele izolate.
Cote de inundaţii depăşite
Prutul a depăşit cu doi metri cota de inundaţie la intrarea în ţară, iar apa ieşită din matcă a inundat locurile joase din lunca Prutului. Şi Dunărea a depăşit cota de inundaţie, mai multe gospodării fiind acoperite de ape. Apele au creat probleme şi în zona Banatului - la Reşiţa, canalele colectoare nu au mai făcut faţă ploilor torenţiale, iar curţile oamenilor au fost inundate.
500 de case din comuna Roznov, judeţul Neamţ, au fost afectate de inundaţiile din ultimele ore. 20 de localităţi din judeţ nu au acces la drumurile publice, iar câteva zeci de hectare de teren au fost afectate de inundaţii.
Prutul a depăşit cu doi metri cota de inundaţie la intrarea în ţară, ceea ce i-a determinat pe hidrologi să emită o avertizare Cod Portocaliu de inundaţii.
Şi Dunărea a depăşit cota de inundaţie. La Galaţi, faleza inferioară a fost inundată, iar patru gospodării din localitatea I.C. Brătianu au fost acoperite de ape.
La Reşiţa, circulaţia a devenit aproape imposibilă, după o ploaie torenţială care a durat aproape 40 de minute, iar la Deva canalul colector s-a înfundat din cauza gunoaielor, aşa că mai multe străzi au fost inundate.
Zalăul a fost, de asemenea, afectat de ploile torenţiale, sediul Asociaţiei surdo-muţilor din oraş fiind inundat. De altfel, mai multe localităţi din judeţul Sălaj au fost inundate din cauza ploilor torenţiale, iar circulaţia pe drumul naţional 1F a fost deviată pe altă rută.
Trafic perturbat din cauza ploilor
Circulaţia trenurilor şi a maşinilor este şi ea perturbată din cauza ploilor căzute în zona Jucu. Drumul care leagă Cluj Napoca de Gherla şi Dej a fost închis încă de marţi din cauza ploilor abundente. Pe alocuri, apa a ajuns şi la doi metri.
Oamenii dau vina pe autorităţi, care au dat autorizaţii de construire fără să facă şi canalizare adecvată în zonă.
Şi pe calea ferată sunt restricţii. Trenurile au întârzieri şi de cinci ore. De asemenea, două trenuri personal pe ruta Cluj-Napoca - Dej au fost anulate.
Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor
Tot la Cluj, autorităţile curăţă fântânile colmatate de inundaţii, pentru a preveni apariţia unor boli. În paralel autorităţile au luat măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei. Direcţia de Sănătate Publică Cluj dezinfectează fântânile colmatate în urma inundaţiilor. Medicii de familie verifică starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate de inundaţii, unde există risc de infecţie cu virusul hepatic de tip A.
Conform bilanţului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în judeţul Cluj peste 1.100 de gospodării şi 3.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundaţii.
Antena3.ro