Antena 3 CNN Actualitate INTERVIU EXCLUSIV cu Sali Berisha, fostul premier al Albaniei, despre relația lui Florian Coldea și Dorian Ducka cu Edi Rama: „Mi se pare că nu există altceva decât activități obscure, trafic de droguri, legături obscure în sprijinul lui Edi Rama”

INTERVIU EXCLUSIV cu Sali Berisha, fostul premier al Albaniei, despre relația lui Florian Coldea și Dorian Ducka cu Edi Rama: „Mi se pare că nu există altceva decât activități obscure, trafic de droguri, legături obscure în sprijinul lui Edi Rama”

INTERVIU EXCLUSIV cu Sali Berisha, fostul premier al Albaniei, despre relația lui Florian Coldea și Dorian Ducka cu Edi Rama: „Mi se pare că nu există altceva decât activități obscure, trafic de droguri, legături obscure în sprijinul lui Edi Rama”
Sali Berisha, în dialog cu Ana-Maria Roman, jurnalist Antena3 CNN
de Ana-Maria Roman    |    22 Iun 2024   •   21:00

Sali Berisha, fostul președinte și premier al Albaniei, care în urmă cu o săptămână a dezvăluit că fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, este consilier al actualului prim-ministru al Albaniei, Edi Rama, susține, într-un interviu acordat jurnalistului Antena3 CNN, Ana-Maria Roman, că ”Generalul Coldea cu siguranță a fost angajat pentru activitățile obscure ale lui Edi Rama”

Fostul președinte și premier albanez susține că a găsit documentul semnat de secretarul general al consiliului de miniștri, Engjell Agaci, cel care a semnat ordinul ca generalul Coldea să fie consilierul lui Edi Rama pe probleme de securitate. 

Interviu exclusiv cu Sali Berisha, fostul președinte și premier albanez: „În Albania, mafia internațională are un mare interes”

Sali Berisha: Numele generalului Coldea a apărut în presă ca o legătură între prim-ministrul Albaniei, Edi Rama și cartelul Sinaloa din Mexic, care a arătat interes despre ce fel de cooperare este între Rama și Coldea. Am găsit documentul semnat de secretarul general al consiliului de miniștri Engjell Agaci, o persoană cu o activitate foarte întunecată. Conform informaţiilor, a reprezentat narcotraficanții în Italia, dar îi și prezenta înaltelor autorități cum ar fi generalul Lisi de la Guardia di Financia.

Engjell Agaci a semnat ordinul ca generalul Coldea să fie consilierul lui Edi Rama pe probleme de securitate. 

Între timp, Edi Rama a acceptat faptul că l-a primit în biroul său pe unul dintre albanezii şefi ai Sinaloa din Mexic, Luftar Hysaj. Nu numai că l-a primit în birou dar i-a oferit și o licență pentru cazinoul din Valona, în Vlora.

Antena3 CNN: Acum, care este rolul exact al generalului Coldea în această activitate?

Sali Berisha: N-aș putea spune, dar vedeți, presa românească a scris că Rama a fost, din anii 90, un confident al generalului Coldea. 

Generalul Coldea cu siguranță a fost angajat pentru activitățile obscure ale lui Edi Rama și Taulant Balla, pentru că nimeni nu știa despre activitatea sa în Albania. Și nimeni nu știe cu cât este plătit generalul Coldea. 

Dar vedeți, Edi Rama, pentru puterea sa, pentru interesele sale, a reușit să-l corupă și pe șeful de contrainformații FBI pentru New York, McGonigal. Între ei, se află Dorian Duçka, este și el consilier privat și fost vice-ministru al lui Edi Rama. Duçka şi Coldea fac un binom pentru activităţile întunecate ale lui Rama.

Ce a fost cu Duçka știm mai multe, pentru că Duçka a fost un om care a lucrat cu McGonigal, condamnat acum de tribunalul din Washington pentru dosarul Albania, aproximativ trei ani de închisoare. Dar care a fost combinația cu Duçka şi Coldea urmează să fie investigat. 

Antena3 CNN: Aşadar susțineți, domnule președinte, că Dorian Duçka și Florian Coldea au lucrat împreună pentru prim-ministrul Albaniei. Ce fel de activități aveau ei de făcut?

Sali Berisha: Sunt consilieri oficiali ai lui Edi Rama. Și mi se pare că nu există altceva decât activități obscure, amândoi, trafic de droguri, legături obscure în sprijinul lui Edi Rama. 

Antena3 CNN: Aveți vreo dovadă privind traficul de droguri făcut de cei doi, Dorian Duçka și, de asemenea, Florian Coldea? Sau aveți informații despre implicarea lor în afacerile cu droguri? 

Sali Berisha: Nu am dovezi directe despre astfel de activități. Dar presa a scris că amândoi lucrau cu Sinaloa. De exemplu, Luftar Hysaj, unul dintre șefii albanezi din Sinaloa, a venit în biroul lui Edi Rama. El a fost intermediat de Dorian Duçka.

Nu știu care a fost rolul, care a fost rolul lui Coldea, dar în cadrul acestei întâlniri, Hysaj a obținut licența pentru un cazinou în Vlora. Presa spune că o femeie strâns legată de Coldea a făcut intermedierea traficului de droguri.

Este vorba despre traficul de droguri din Albania în România. Un lucru este sigur, că în Albania, în 2015, a fost găsită cea mai mare, de departe, fabrică de cocaină din toată regiunea. Și în această fabrică de cocaină, grupul era unul columbian din Albania. Iar fratele lui Edi Rama era unul dintre cei mai importanți lideri al acestuia

Antena 3 CNN: Înțeleg, domnule Barisha. Ați vorbit despre Dorian Duçka. Într-o fotografie Florian Coldea apare cu Duçka și, de asemenea, cu o româncă anchetată în România pentru droguri. Numele ei este Marina Pandarof. Ați auzit de ea? 

Sali Berisha: Datele mele provin din mass-media, ceea ce am citit în mass-media. Duçka are un trecut foarte întunecat. A lucrat ca șef al diviziei europene a companiei chineze de energie. El a fost foarte apropiat de Patrick Ho și foarte apropiat de președintele companiei.

Amândoi sunt acum în închisoare. Amândoi, unul în China pentru corupție, celălalt în Statele Unite pentru spionaj.

Duçka este omul care a intermediat între Rama și McGonigal. El a gestionat mai multe operațiuni ale lui McGonigal în numele lui Edi Rama sau pentru a-l ajuta pe Edi Rama. Coldea a fost cel care a lucrat cu Duçka, dar nu sunt la curent, aș putea să vă spun doar ce a scris presa, că el lucra cu Sinaloa și că o femeie transporta droguri din Albania în România din grupul Sinaloa.

Antena 3 CNN: Deci presa scrie că drogurile au fost transportate în România pentru că, de exemplu, domnule președinte, anchetatorii noștri nu știu nimic despre droguri venite din Albania pe această rută. Poate ne puteți ajuta cu informațiile. 

Sali Berisha: Nici aici, în Albania, noi nu știm nimic, nici măcar despre Coldea. După ce România, presa românească a vorbit despre Coldea, am început să investigăm. Deci, este treaba investigatorilor să se uite la această problemă. Dar un singur lucru: actualul ministru de interne al Albaniei, Taulant Balla, este un om al clanurilor de droguri.

El este bine cunoscut, prin documente oficiale, că a avut legături cu cel puțin patru mari clanuri de droguri albaneze. L-am văzut fotografiat cu Coldea. Acest om a studiat în România și a spus că este prieten cu fostul prim-ministru al României, domnul Ponta, și au studiat împreună. Nu știu dacă este adevărat sau nu, dar ceea ce știu foarte bine, când era student în România, se ocupa cu traficul de persoane.

Și consilierul nostru a spus Ministerului Afacerilor Externe din Albania că acest domn cerea vize pentru trafic de persoane în ambasada noastră. Ulterior, mai departe, el lucra îndeaproape cu aceste clanuri, cu documente și acte de judecată și, de asemenea, alte documente foarte, foarte importante de la CE, Sky CE și Anchor Chat au sunat la telefoane care arătau legăturile sale. La sfârșit, am văzut într-o fotografie cu Coldea. A fost un confident al lui al lui Coldea sau nu? Nu știu. Dar este, se pare că sunt, sunt, sunt, sunt foarte apropiați, lucrează împreună. 

Antena 3 CNN: Domnule președinte, aşadar îl avem pe McGonigal, îl avem pe Ducka, îl avem pe Florian Coldea. De ce credeți că actualul prim-ministru al Albaniei, domnul Edi Rama, angajează foști agenți ai serviciilor secrete? 

Sali Berisha: Edi Rama este acum șeful singurului și primului narco-stat din Europa. El conduce țara într-o alianță puternică între puterea sa, cartelurile de droguri și cleptocrația. În Albania, nu există o rotație a puterii, pentru că aici, în Albania, nu există putere.

Așadar, domnule președinte, susțineți că vă aflați în arest la domiciliu la ordinul premierului şi că această anchetă este una politică. Și vreau să vă întreb: în România, a fost o perioadă în care Justiția a funcționat sub control politic și sub coordonarea lui Florian Coldea. Credeți că poate Florian Coldea l-a sfătuit pe Edi Rama să folosească sistemul judiciar împotriva adversarilor săi politici? 

Este destul de probabil, pentru că aici se află trei lideri a trei partide majore de opoziție, unul este sancționat și se află în instanță, celălalt este anchetat, eu sunt în arest la domiciliu, fără niciun fel de dovadă, fără nicio dovadă pentru vreo faptă.

Totul se bazează pe falsuri. Deci, este foarte probabil, pentru că, vedeți, în Albania, mafia internațională are un mare interes.

Noi luptăm împotrivă. Este o luptă dificilă, dar vom lupta și vom continua să luptăm. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Modificări Codul Rutier 2024. Șoferii care au băut pot cere retestarea
x close