Medicii arestaţi în dosarul silicoanelor negociau şi şpaga şi diagnosticele cu pacientele pe care le operau ilegal la Spitalul de Arşi. Toată lumea avea de câştigat: medicii băgau banii direct în buzunar, pacientele făceau o economie de câteva sute de euro.
Medicii le indicau pacientelor diagnostice precise, care să fie trecute de medicii de familie în biletele de trimitere, astfel încât operaţiile să poată fi decontate de casa de asigurări.
Una dintre asistentele de la Spitalul de Arşi s-a plâns uneia dintre colege că banii încasaţi din operaţiile ilegale nu sunt împărţiti cu tot personalul implicat în aceste intervenţii.
"Vezi, Doamne, comentăm de bani şi nu ştiu ce şi că nu i-am pus calmant. Păi, eu nu las un boschetar, zic, d-apoi, să moară de durere. Că de bani, că nu sunteţi plătite. Şi i-am zis lui I, de faţă cu asta. Păi, da, adevărul că noi nu suntem plătite, am salariul de la stat, nu-s plătită în plus", se arată în rechizitoriul procurorilor.
Dintr-o altă conversaţie surprinsă de procurori reiese cum personalul medical implicat în reţeaua care făcea operaţii ilegale negocia diagnosticul cu viitorii pacienţi astfel încat intervenţiile să poate fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
PACIENTĂ: Aşa, şi aveam o întrebare că eu am luat trimiterea de la doctor, de la doctorul de familie, şi nu mi-a scris cum a spus domnul doctor.
ASISTENTĂ: Dar cum va scris?
PACIENTĂ: Diagnostic prezumtiv: alte boli ale nasului (...)
ASISTENTĂ: Adică nu v-a scris deviaţie de sept.
PACIENTĂ: Nu, şi ştiu că domnul doctor a zis pentru chirurigie plastică, ceva de genul.
ASISTENTĂ.: Nu, nu, nu a zis aşa. Către Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie - şi la diagnostic deviaţie de sept.
PACIENTĂ: Da scrie, scrie către chirurigie plastică, microchirurigie reconstructivă, dar asta e că la diagnostic prezumtiv mi-a scris alte boli ( nr. ale nasului)
ASISTENTĂ: Da. Era de preferat deviaţie de sept, pentru că deviaţia de sept implică o intervenţie chirurgicală. Alte boli pot fi rinite, pot fi sinuzite ceea ce nu are legătură. Mă şi mir că la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie v-a dat cu aşa un diagnostic.Medicii de la Spitalul de Arşi negociau ca la piaţă şpăgile pe care urmau să le ia de la pacienţi, arată interceptarile procurorilor. Iar tariful varia şi în funcţie de câţi medici participau la operaţie.
I. C. E. : Bine ce voiam eu să-ţi spun la pacienta asta de maine, o să plătesc şi eu... da ştii care e chestia ca eu i-am cerut banii exact la implante 2.500 cât cer eu şi la nas 1.400 atâta i-am cerut că nu am ştiut că o să facem împreună. Da, 1.400, ştii, e preţul cu bilet de trimitere"
I. A. : Da.
I.C.E.: Şi acum a zis , ma rog, i-am zis 1500 la nas, asta e, înţelegi ce vreau sa zic?
I.A.: Înţeleg, dar nasul nu trebuie sa-l plăteasca!
I.C.E.: Păi de ce, mami?
I.A.: Păi daca are bilet şi e....
I.C.E.: Păi da, dar nu se poate foia , ori e plătită, ori e cu bilet, deci nu se poate.
I.A.: E...vedem.
I.C.E.: Păi şi eu ce diagnostic să-i scriu în foaie că eu acum fac foaia.
I.A.: Că trebuie la cerere sau...
I.C.E.: Scriu hipoplazie mamara şi...
I.A.: Deviaţie de sept.
În total 3 persoane au fost arestate în dosarul silicoanelor decontate, managerul spitalului de Arsi si doi medici. Alte 6 cadre medicale şi o angajată a unei clinici private, sunt cercetate sub control judiciar. Citeşte şi:
Ce şpagă cereau doctorii de la Spitalul de ArşiSUTE DE MII de euro, găsiţi de anchetatori la medicii de la Spitalul de Arşi