UPDATE 12.10 - Întâlnirea convocată de preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul de Interne, Radu Stroe, s-a încheiat.
Ministrul M.A.I. a declarat, la finalul întâlnirii cu Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, că a "membrii Guvernului s-au înţeles cu preşedintele statului" cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.
"Trebuie să vedem cine ne-a construit această imagine de ţară care nu merită primită nicăieri decât dacă Guvernul aparţine domnului Băsescu", a scris premierul Victor Ponta, pe Twitter, în timpul întâlnirii de la Cotroceni.Administraţia prezidenţială a confirmat întâlnirea dintre şeful statului, "pentru o serie de consultări, în conformitate cu Articolul 86 din Constituția României, cu prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, și cu ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe".
"În cadrul consultărilor s-au discutat teme de politică externă, precum și mandatele României pentru ședința Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) din data de 6 martie a.c. și pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 7 - 8 martie", se mai arată în comunicat.
ŞTIREA INIŢIALĂPreşedintele Traian Băsescu i-a convocat la Palatul Cotroceni, marţi, pe premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru a discuta despre mandatul României la Consiliul
Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie.
"Este o chemare tardivă şi mai degrabă ostentativă", a comentat fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Previziunile zilei" de la Antena 3, cu privire la această convocare la Palatul Cotroceni.
"Este un joc de leapşă politică. Ceea ce m-a frapat în declaraţia de presă de ieri a preşedintelui Băsescu a fost (...) faptul că s-a spălat pe mâini şi a pus în cârca actualui Guvern eşecul Schengen", a afirmat Geoană la Antena 3.
Traian Băsescu a subliniat, luni seară, că nu îşi asumă eşecul amânării aderării României la spaţiul Schengen şi că responsabilitatea aparţine în întregime Guvernului. Băsescu a mai precizat, luni seară, că
Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, adăugând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.