Antena 3 CNN Actualitate Insulta şi calomnia, din nou în Codul Penal, începând de ieri

Insulta şi calomnia, din nou în Codul Penal, începând de ieri

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 22:52 15 Iun 2013 Modificat la 22:52 15 Iun 2013
Insulta şi calomnia, din nou în Codul Penal, începând de ieri
Foto: john.do
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în unanimitate, că insulta şi calomnia vor fi considerate fapte penale şi vor fi pedepsite cu amendă penală. Decizia judecătorilor CCR a fost luată pe 29 aprilie, dar a intrat în vigoare ieri, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Magistraţii Curţii admit că noua reglementare îngrădeşte libertatea de exprimare a jurnaliştilor, dar consideră că problema ar putea fi rezolvată printr-o lege specială a presei, care să ofere garanţii împotriva sentinţelor disproporţionate.

În motivarea deciziei, Curtea admite că incriminarea insultei şi calomniei are "un efect descurajator", mai ales pentru presă, "şi, prin urmare, afectează libertatea de exprimare şi de informare". Însă magistraţii consideră că "demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale", aşa că jurnaliştii trebuie să răspundă penal.

Insulta şi calomnia redevin fapte penale, deşi judecătorii CEDO au susţinut în mai multe rânduri că, în cazul presei, lucrurile sunt mai nuanţate.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut ca element important rolul indispensabil de câine de pază care revine presei într-o societate democratică. Presa nu trebuie să depăşească însă anumite limite, ţinând în special de protecţia reputaţiei şi drepturilor altei persoane" - se arată în motivarea deciziei CCR.

CCR consideră că o lege specială a presei ar putea să ofere garanţii împotriva sancţiunilor sau sentinţelor disproporţionate aplicate jurnaliştilor.

Decizia Curţii are şi un alt efect: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va mai putea să ia decizii care să fie respectate de toate instanţele până când Parlamentul nu va pune în acord Codul actual de procedură penală cu hotărârea CCR de a încadra insulta şi calomnia ca fapte penale.

Pentru a evita acest lucru, parlamentarii trebuie să modifice prevederile din Codul de procedură penală în 45 de zile. Însă aleşii intră în vacanţă în 15 zile, aşa că le rămân doar două săptămâni pentru a trecere modificarea legislativă prin ambele Camere.

"Demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale, în aşa fel încât procesele pentru lezarea demnităţii să se consume doar în civil, fără răspundere penală", se arată în motivarea deciziei CCR.
Sursa: Gândul.info

"CEDO a reţinut ca element important rolul indispensabil de câine de pază care revine presei într-o societate democratică. Presa nu trebuie să depăşească însă anumite limite, ţinând în special de protecţia reputaţiei şi drepturilor altei persoane".
Sursa: Gândul.info

×
Etichete: calomnie Cod Penal
x close