Sângele cu virus hepatic B a fost transfuzat unui singur pacient de la Spitalul Judeţean Slatina şi provenea de la o persoană căreia, în decembrie, nu i-a ieşit la analize infecţia, iar când a revenit la spital avea boala, a declarat directorul Institutului Naţional de Transfuzie.
"Probele de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina vor fi analizate la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină din Capitală, pentru a vedea dacă este vorba despre o eroare umană sau despre limitare tehnologică, respectiv dacă era o cantitate de anticorpi sub limita decelabilă prin metodele noastre. Dacă era mai mică decât cantitatea ce poate fi decelată, este ghinion, pentru că oriunde în lume poate apărea o astfel de situaţie. Sângele prelevat în decembrie 2013 a fost trasfuzat unui singur pacient", a precizat directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină din Capitală, Andi Rosin, potrivit
Mediafax.
Directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină a mai spus că, potrivit literaturii internaţionale de specialitate, nicio transfuzie nu este sigură sută la sută, întrucât există un anumit procent de eroare.
Andi Rosin a precizat că rezultatele probelor aduse la Institutul Naţional de la Centrul de Trasfuzie din Slatina vor fi cunoscute miercuri.
Directorul Centrului de Transfuzie Slatina, Ramona Lesnic, a declarat, vineri, că sângele provine de la un tânăr care dona în mod regulat sânge şi care la ultima donare, în decembrie, nu avea nicio boală, dar la testarea din 19 februarie analizele l-au indicat drept suspect de hepatită B.
Potrivit Ramonei Lesnic, bărbatul mai donase de cinci ori sânge la Centrul de Transfuzie Slatina, iar analizele sale au fost foarte bune până acum.
"Este vorba de un bărbat de 22 de ani, donator de mai mulţi ani la noi. Mereu analizele sale au ieşit foarte bune, inclusiv pentru hepatită B, C, sifilis, SIDA şi în momentul în care a venit în februarie, prin ultimele testări s-a costatat că înainte de a dona sânge şi a trimite sânge la spital s-a ridicat suspiciunea că ar avea hepatită B acest donator. Este procedura standard, care se foloseşte în toate centrele de transfuzie: dacă la ultima donare, având în vedere perioada de incubaţie a hepatitei B, de trei luni, sângele care a fost şi transfuzat la un pacient este suspect de această boală. Rămâne de văzut dacă pacientul respectiv poate fi investigat din punct de vedere paraclinic privind această suspiciunde hepatită B", a declarat directorul Centrului de Transfuzie Slatina.
La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache, a declarat că pacientul căruia i-a fost transfuzat sângele a fost chemat la spital pentru analize.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus, vineri, efectuarea unui anchete la Spitalul Judeţean şi la Centrul de Transfuzie Slatina, după ce sânge infectat cu hepatită B ar fi fost transfuzat unor pacienţi, pe durata controlului Centrul fiind închis.
"Imediat ce am aflat că ar putea fi vorba despre sânge infectat, care ar fi fost transfuzat unor pacienţi, am dispus efectuarea unui control la Centrul din Slatina şi la Spitalul Judeţean. Pe durata controlului, Centrul de Transfuzie Slatina a fost închis", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, Doina Goşa, a declarat că, pentru a putea face dovada că un pacient a fost infectat cu virus hepatitic B, în timpul transfuziei, ar fi fost nevoie ca acesta să fi făcut testul antigenului hepatitic B la internare.
"Pacientul ar putea fi purtător al virusului hepatitic B şi să nu aibă niciun simptom de boală. În plus, orice sânge sau produs de sânge care se transmite de la centrele de transfuzie către spitale sunt testate, iar mostre din aceste produse sunt stocate timp de un an în centru", a explicat Doina Goşa.