ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Cutremurul cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter care a avut loc în Marea Neagră, miercuri dimineaţă, în jurul orei 10:50 şi care s-a resimţit în Constanţa şi în Bucureşti face parte dintr-o serie de seisme care au loc frecvent în zona Mării Negre.
Mircea Radulian, director ştiinţific în cadrul Institului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) explică pentru Antena3.ro modul în care se produc aceste cutremure în Marea Neagră, despre care lumea nu a prea auzit până acum, deoarece cele mai cunoscute au avut loc în Vrancea şi la ce trebuie să ne aşteptăm de la astfel de seisme.
?Există o zonă la sud de Dobrogea şi care se află la graniţa cu Bulgaria, unde, pe o suprafaţă de 50 de kilometri se produc cutremure de câteva zeci de ori pe an, cu magnitudini chiar şi de peste 7 grade pe scara Richter. Ultimul cutremur cu această magnitudine s-a produs la începutul secolului al XX-lea, în anul 1901, iar de atunci, cutremurele nu au fost atât de puternice, ci au avut o magnitudine până în 4 grade, iar noi le considerăm pe acestea moderate. Cel de miercuri a fost mai puternic şi a avut magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, iar în Bucureşti a avut o intensitate de 3 grade pe scara Mercali?, detaliază Radulian pentru Antena3.ro.El adaugă pentru Antena3.ro că aceste cutremure care au loc în Marea Neagră sunt considerate de suprafaţă, pentru că se produc până în 50 de kilometri adâncime şi sunt resimţite rar în alte zone, tocmai din cauza magnitudinii scăzute din ultimii ani. De asemenea, Radulian spune pentru Antena3.ro că replicile acestor cutremure pot apărea oricând, dar mai scăzute ca intensitate.
Antena3.ro