Institutul Cantacuzino poate produce fără probleme vaccin antigripal. Este concluzia la care au ajuns experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după controlul efectuat în România.
Specialiştii susţin că cele 400 de mii de doze de vaccin produse la sfârşitul anului trecut au fost contaminate din cauza presiunilor puse pe instituţie şi a timpului scurt în care acesta a fost produs. Linia de producţie a institutului nu are, însă, probleme. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii trimişi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a verifica linia de producţie de la institut.
Mai mult, raportul trimis ministrului Sănătăţii arată că anul acesta institutul poate produce fără probleme vaccin antigripal. La sfârşitul lunii trecute, doi specialişti, unul din Olanda şi unul din Marea Britanie, au ajuns în România la chemarea ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu.
Asta după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a 400 de mii de doze de vaccin antigripal pe motiv că în compoziţie a fost găsită endotoxină într-o cantitate mult mai mare. 3 mii de unităţi.Ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, a sesizat SRI cu privire la producerea vaccinului, dar a cerut şi Curţii de Conturi să verifice cum au fost cheltuite fondurile alocate institutului. Directorul aflat atunci în funcţie, Graţiela Drăghici, a acuzat presiuni asupra conducerii institutului pentru a produce cât mai repede posibil vaccinul, ceea ce ar fi dus la acest eşec. Acum, organele de anchetă trebuie să stabilească cine se face vinovat pentru eşecul de anul trecut.