UPDATE 23.20 - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat miercuri, pentru joi, pronunţarea deciziei pe contestaţia depusă de DNA la hotărârea instanţei de a-l cerceta în arest la domiciliu pe fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, informează
Agerpres.
Miercuri, procesul a durat aproximativ 20 de minute, după ce Darius Vâlcov nu a mai dorit să dea o declaraţie în faţa judecătorilor.
UPDATE: Şedinţa ÎCCJ pentru arestarea lui Darius Vâncov s-a încheiat.
Darius Vâlcov a mers, miercuri, la instanţa supremă, care urmează să decidă dacă fostul ministru al Finanţelor va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv, cum au cerut procurorii DNA, sau va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
UPDATE: S-a terminat votul din Senat. Rezultatul, favorabil pentru urmărirea lui Vâlcov: 106 voturi "pentru" - 29 voturi "impotrivă"
UPDATE: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, în plen, că decizia privind arestarea preventivă în cazul lui Darius Vâlcov se va lua în baza Legii 96/2006, privind Statutul senatorului şi deputatului, care este ?mai puternică? decât Regulamentul Senatului.
Astfel, pentru această cerere, se va lua în calcul majoritatea calificată, respectiv majoritatea senatorilor, şi nu majoritatea simplă, adică a senatorilor prezenţi.
"Vă aduc la cunoştinţă că legea 96/2006 este mai puternică decât prevederea regulamentară", a spus Tăriceanu, despre cadrul legal care va fi luat în considerare în cazul cererii privind arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.
El a precizat că nu a existat o sesizare de constituţionalitate cu privire la această lege, astfel că ea este în vigoare.
UPDATE: Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, este acum în faţa magistraţilor, unde este audiat de procurori.
----------
Darius Vâlcov a ajuns, miercuri, la instanţa supremă, care urmează să decidă dacă fostul ministru al Finanţelor va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv, cum au cerut procurorii DNA, sau va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
Darius Vâlcov a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în jurul orei 09.00 şi nu a dorit să facă declaraţii, el spunând doar: "Vom vedea ce se va întâmpla".
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).
Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.
În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contractele "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava", "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina" și "Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt".
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.
În consecință, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.