Persoanele care refuză să-şi declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.
"Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ, dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi abbsenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune", a declarat Vladimir Alexandrescu.
De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusă o amendă şi situaţiile "excepţionale" în care se recurge la o astfel de metodă, referindu-se şi la refuzul celui recenzat de a-şi divulga CNP-ul.
"Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanţi, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri ", a declarat purtătorul de cuvânt al INS.
Amenzile sunt doar o soluţie "ultimativă" la care se ajunge numai în cazul unui refuz explicit şi repetat al unor persoane de a răspunde chestionarelor recenzorilor.
Mai mulţi lideri PSD au cerut săptămâna trecută populaţiei să nu îşi divulge Codul Numeric Personal în cadrul răspunsurilor la întrebările recenzorilor. Aceştia acuză PDL că, prin solicitarea "ilegală" a CNP-ului, ar urmări să îşi facă o bază de date pentru a frauda alegerile.
Primele două zile de recensământ s-au încheiat cu 1.372.328 de locuinţe şi 3.398.433 de persoane înregistrate, conform unei informări a Institutului Naţional de Statistică. Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până pe 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.