Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat valul de scumpiri, atât la alimente cât şi la celelalte produse, aşa cum prevăzuseră economiştii. În topul preţurilor majorate sunt cartofii, urmaţi de combustibili.
Inflaţia anuală a urcat până la 8%, cu aproximativ cinci puncte procentuale mai mult faţă de ţinta BNR. Datele depăşesc, pentru a doua lună consecutiv, previziunile economiştilor.
Preţurile de consum au crescut cu 0,6% în ultima lună, potrivit INS.
Mărfurile alimentare s-au scumpit în luna martie cu 1,17% faţă de februarie. Majorări importante sunt la cartofi, aşa cum s-a întâmplat şi în lunile trecute. Aceştia sunt mai scumpi cu 6,59%. Fructele proaspete au fost mai scumpe în martie cu 5,26% faţă de luna anterioară, iar costul zahărului a crescut cu 6,05%.
Ouăle sunt şi ele mai scumpe cu 5,53% de luna trecută. Scumpiri de peste 1% s-au înregistrat la făină şi pâine, la alte legume, dar şi la conserve, la ulei şi la mierea de albine.
La categoria
mărfurilor nealimentare, preţurile au avansat în medie cu 0,51% în martie faţă de februarie. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost la combustibili, de 2,25%.
Tarifele pentru servicii sunt singurele care s-au diminuat uşor în ultima lună, cu 0,34%, datorită aprecierii leului faţă de moneda unică europeană şi dolar. Au scăzut şi preţurile la serviciile de transport aerian şi telefon.
De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi fructe proaspete. Totodată, preţul combustibililor a urcat în martie cu 4,57% faţă de luna decembrie 2010, cărţile, ziarele şi revistele s-au scumpit cu 5,18%, costul energiei termice a urcat cu 3,4%, iar tutunul şi ţigările - cu o pondere importantă în coşul de consum - s-au scumpit cu 2,43%.
Şi inflaţia anuală a depăşit prognozele specialiştilor de la începutul anului. Cifrele statistice arată că inflaţia a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008. Oficial, BNR a anunţat însă că pentru acest an ţinteşte o inflaţie de 3,4% plus/ minus un punct procentual.