Populația rezidentă a României a scăzut, anul trecut, pentru prima dată după 1989, sub 20 de milioane de locuitori, a anunțat, joi, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.
Premiera s-a înregistrat în 2013 și în cazul noilor născuți, fiind consemnat un număr mai mic de 180.000.
"INS are obligația de a furniza datele privind populația rezidentă până la sfârșitul lunii august, dar am finalizat acest proces în proporție de 99%. Astfel, am constatat că 2013 este primul an după Revoluție cu o populație rezidentă mai mică de 20 de milioane de locuitori. Din păcate, dau o asemenea veste. De asemenea, 2013 este primul an în care avem numărul de nou născuți la nivelul populației rezidente mai mic de 180.000", a precizat președintele INS, citate de
Agerpres.
În context, el a atras atenția asupra faptului că această tendință de scădere a natalității s-a manifestat din 1990 încoace, printre principalele cauze numărându-se emigrația, în condițiile în care cei care pleacă din țară au, preponderent, vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, creșterea vârstei la care tinerii decid să aibă copii, dar și faptul că, în prezent, majoritatea cuplurilor se limitează la un copil.
Revenind la datele privind populația în 2013, Tudorel Andrei a adăugat că anul trecut s-a inversat și raportul între emigrație și imigrație. Dacă în perioada de tranziție emigrația a fost responsabilă în proporție de 70% pentru diminuarea populației rezidente, în 2013 fenomenul natural a contribuit cu 95% la acest lucru.